Alcoholgebruik op straat!

RedactieAlgemeen

Met de teruggekeerde warme temperaturen in Nederland worden de BBQ’s weer aangezet en vinden de alcoholische versnaperingen ook weer gretig aftrek. Stel dat u dit op straat doet, wat zijn de regels voor wat betreft de openbare orde?

Wanneer u voor uw huis of in een park bier, wijn of iets anders alcoholisch drinkt, is het van belang om te weten of er geen Algemene Plaatselijke Verordening is die dit in het desbetreffende gebied verbiedt. De gemeente Rotterdam heeft bepaalde gebieden aangewezen waarin het verboden is om alcohol te nuttigen. In deze gebieden, waaronder het gebied Rotterdam-centrum en het populaire strand Nesselande, is het verboden om op de openbare weg drank te nuttigen. De politie kan u in deze gevallen beboeten.

Wat gebeurt er dan als u in de supermarkt of slijterij drank koopt in een van deze gebieden? In beginsel kunt u gewoon over straat met uw aangekochte alcoholische drank, zolang u deze maar niet nuttigt. De politie kan pas een boete geven op het moment dat de flessen, blikjes en dergelijken zijn aangebroken.

De Algemene Plaatselijke Verordening is bedoeld om overlast op straat tegen te gaan en de politie de mogelijkheid te geven om in te grijpen voordat er overlast wordt veroorzaakt. Betekent dit dat u dan niet op uw eigen stoep een biertje in het zonnetje kan drinken? Over het algemeen zal de politie hier geen boete voor uitschrijven. Omdat de APV is bedoeld om overlast tegen te gaan, zal de politie geen boete uitschrijven zolang er geen overlast voor de omgeving wordt veroorzaakt. Hoewel er misschien een ijverige diender tussen kan zitten, zal dit over het algemeen geen probleem vormen.

Heeft u nog verdere vragen? Bel ons!

RedactieAlcoholgebruik op straat!