Algemene voorwaarden: Welke rechter beslist over uw zaak?

RedactieAlgemeen

Dankzij de open grenzen van de Europese Unie kan het zijn dat u online uw kleding bij een Spaans merk besteld. Maar, wanneer uw pakketje aankomt, ziet u dat de kleding gescheurd is. U stuurt het pakketje terug en weigert te betalen. Het merk is het niet eens met de gang van zaken en daagt u voor de rechter in Madrid. U heeft geen tijd of geld om uzelf daar te verdedigen. Mogen bedrijven u eigenlijk wel voor een buitenlandse rechter dagen?

Consumentenrechten

Om te beginnen is het belangrijk om vast te stellen of er sprake is van een consumentenkoop. Dit komt omdat consumenten onder Europees recht zeer goed beschermd worden. Er is sprake van consumentenkoop als er aan drie voorwaarden voldaan zijn:

  • De koop heeft betrekking tot een roerende zaak
  • De koop wordt gesloten door een verkoper die handelt in het kader van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit
  • De koper is een natuurlijk persoon, die handelt voor doeleinden buiten zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit.

Met roerende zaken worden eigenlijk alle goederen bedoeld die tastbaar zijn en geen huis of een stuk grond zijn. De verkoper moet iemand zijn die zijn geld verdient met zijn handel, en de koper moet de zaak voor privédoeleinden kopen. Kortom, kleding via internet bestellen valt dus zeker onder de consumentenkoop, en het consumentenrecht is hierop van toepassing.

Algemene voorwaarden

Vervolgens is het belangrijk om te kijken wat er in de overeenkomst die u heeft gesloten staat. Waarschijnlijk is de koopovereenkomst zelf niet zo ingewikkeld, de winkel levert de kleding en u betaalt hier een bepaald bedrag voor. Het wordt ingewikkelder als u akkoord gegaan bent met de algemene voorwaarden. Hierin staan soms bepalingen die mensen kunnen verassen, zoals bijvoorbeeld een bepaling waarin staat dat wanneer er een conflict is, de rechter in Madrid bevoegd is. Dit is echter niet toegestaan onder Europees recht. Zo’n clausule wordt aangemerkt als ‘onredelijk bezwarend’ en dit betekent dat het vernietigbaar is en dus niet geldt tussen u en het bedrijf waarmee u in de clinch ligt.

Wie is wel bevoegd?

Maar ja, bij welke rechter moet u dan wel verschijnen? Bij consumentenzaken is de regel dat de zaak wordt gehouden in het arrondissement waarin de woonplaats van de consument ligt. Woont u dus in Rotterdam, dan kunt u terecht bij de rechtbank Rotterdam. Woont u in Groningen, dan kunt u terecht bij de rechtbank Noord-Nederland.

Als u meer vragen heeft over dit onderwerp (of natuurlijk over een ander juridisch probleem) dan staan wij u graag te woord!