De vergaande algemene voorwaarden bij gebruik social media

RedactieAlgemeen

Vele mensen en bedrijven gebruiken social media. Stichting Rechtswinkel Rotterdam ook, de kans is groot dat u via ons Twitter- of Facebookaccount bij dit artikel terecht bent gekomen.

Als er een account wordt aangemaakt bij een dergelijk platform, moeten er algemene voorwaarden worden geaccepteerd. Aan deze voorwaarden ben je als gebruiker, mits ze niet compleet onredelijk zijn, gebonden. Wat je eigenlijk doet wanneer je deze voorwaarden accepteert, is al je eigendomsrechten weggeven, zo blijkt uit de volgende bepalingen.

Instagram – Heeft alle rechten om al je foto’s, video en audio te beheren, gebruiken en aan te passen. Bovendien mag je geen rechtszaak aanspannen tegen het bedrijf.

Facebook – Heeft ook alle rechten om je foto’s te gebruiken, ook voor advertenties. Ook mogen al je gegevens en gedrag gebruikt worden voor bijvoorbeeld psychologische onderzoeken.

Twitter- Heeft, het is al bijna niet meer origineel, al het recht op alles wat je plaatst. Dan gaat het niet alleen om media, maar ook om uitspraken, bijvoorbeeld quotes.

Wij willen niet adviseren nu geen gebruik meer te maken van social media, maar blijf altijd bewust dat alles wat je post eigendom wordt van een bedrijf. In het meest uiteenlopende geval kan een foto die u op Facebook hebt geplaatst wereldwijd als campagnemateriaal worden gebruikt, ook als u uw profiel afgeschermd hebt staan. Wenst u meer informatie te ontvangen over een rechten en plichten aangaande social mediagebruik, neem dan contact op met Stichting Rechtswinkel Rotterdam.

RedactieDe vergaande algemene voorwaarden bij gebruik social media