De waarde van een keurmerk op een product of dienst

RedactieAlgemeen, Consumentenrecht

Wat is een keurmerk en wat zegt dit over de betrouwbaarheid van een bedrijf?

Op veel producten vindt u tegenwoordig steeds vaker keurmerken, zoals het beterleven keurmerk dat op veel vleesproducten is te vinden. Deze keurmerken zijn bedoeld om u als consument bewuster de producten in het schap van de supermarkt te laten kiezen. Echter, niet alleen in de supermarkt kunt u keurmerken terugvinden. Voor veel mensen is het heel normaal geworden om online aankopen te doen bij webshops. Een van de meest bekende keurmerken voor het verrichten van online aankopen is het thuiswinkel waarborg. Dit keurmerk is sinds 2001 actief en heeft een lange lijst van aangesloten leden.

Wat kan dit voor u betekenen?

Wanneer een webshop bijvoorbeeld het thuiswinkelwaarborg voert, dan kunt u er vanuit gaan dat ze aan een lange lijst van eisen voldoen. De belangrijkste punten van deze lijst zijn onder andere de verplichting tot het duidelijk vooraf aangeven van de kosten zodat u niet voor onaangename verassingen komt te staan. Mocht u eventueel een klacht hebben, dan heeft het thuiswinkel waarborg daar een speciale klachten en geschillencommissie voor.

Nu hoeft een webshop die geen keurmerk voert daarom niet direct onbetrouwbaar te zijn. Het keurmerk is alleen een hulpmiddel om u zekerheid te verschaffen over de verkopende partij. Wanneer u nog verdere zekerheid wilt verkrijgen, dan is het aan te raden om recensies van het desbetreffende bedrijf te zoeken en ervaringen van klanten uit het verleden op een rijtje te zetten.

Waaruit kunt u afleiden of een keurmerk gedegen is opgezet?

In de wirwar van keurmerken die er tegenwoordig bestaan kan het lastig zijn om deze goed op waarde te schatten. U zou dan naar de volgende punten kunnen kijken om de betrouwbaarheid zelf in te kunnen schatten:

  1. Zijn de eisen die aan het keurmerk worden gesteld makkelijk te vinden?
  2. Vindt u deze eisen dan vervolgens ook voldoende?
  3. Hoe vaak worden de aangesloten bedrijven gecontroleerd of zij zich wel aan de eisen van het keurmerk houden?

Hoewel het voor de consument lastig blijft om een (onbekend) bedrijf/webshop op waarde te schatten, kunnen de voornoemde handvatten wel leiden tot een beter oordeel over de betrouwbaarheid. Doe er u voordeel mee!

RedactieDe waarde van een keurmerk op een product of dienst