Een adempauze voor mensen met schulden

RedactieAlgemeen

Mensen met schulden kunnen tijdelijk een adempauze krijgen zodat ze even geen rekeningen hoeven te betalen. Dat schrijven staatssecretaris Klijnsma en minister Van der Steur aan de Tweede Kamer. De adempauze duurt maximaal een half jaar en moet er voor zorgen dat het hulptraject meer kans van slagen heeft. De ChristenUnie had het kabinet om zo’n regeling gevraagd. Schuldeisers moeten als de regeling ingaat gehoor geven aan de adempauze.

Volgens staatssecretaris Klijnsma kan een adempauze waarin mensen even geen aanmaningen, rekeningen en telefoontjes ontvangen goed zijn om wat rust te krijgen en om een overzicht te maken. “Mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer, de schulden stapelen zich op, even pas op de plaats kan dan helpen”.

De regeling is tot stand gekomen na overleg met de belangenbehartigers van schuldhulpverleners (NVVK), gerechtsdeurwaarders (KBvG), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de vier grote steden en gaat in op 1 januari 2017.

Betere regeling

Nu kunnen gemeentelijke schuldhulpverleners ook al afspraken maken over een korte adempauze, maar zijn schuldeisers niet verplicht mee te werken. Als één schuldeiser dan niet meewerkt, heeft het hulpverleningstraject minder kans van slagen.

Met de nieuwe regeling kunnen gemeenten naar de rechter stappen als ze er niet uit komen met de schuldeisers. Wijst een rechter een verzoek toe, dan moeten schuldeisers voor maximaal zes maanden hun incasso-activiteiten opschorten.

Volgens staatssecretaris Klijnsma zijn ook schuldeisers er bij gebaat dat mensen met schulden even een pauze krijgen. “Terwijl de schuldenaren een plan moeten maken hoe ze het allemaal gaan aanpakken, kunnen schuldeisers inzicht krijgen in wat ze daadwerkelijk terug kunnen krijgen”.

bron: www.nos.nl

RedactieEen adempauze voor mensen met schulden