Even Whatsappen tijdens het fietsen? Laat dat maar zitten

RedactieAlgemeen

Tijdens het fietsen een liedje uitkiezen op Spotify, de weg vinden via Google Maps, uw treinvertrektijden nog even checken: vanaf 1 juli 2019 mag dit allemaal niet meer. De overheid heeft een verbod gelegd op het vasthouden van elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers tijdens het fietsen. Volgens onderzoek ontstonden er helaas veel te veel ongelukken op de weg om deze reden. Maar wat betekent dit verbod precies?

Wat wel en niet mag

Wat wel mag, is tijdens het fietsen handsfree uw telefoon gebruiken. Dit betekent niet dat u uw telefoon tussen uw oor en schouder mag klemmen. Dit betekent dat muziek luisteren en bellen mag, als u de telefoon maar niet vasthoud. Het is hierbij echter erg belangrijk dat het omgevingsgeluid nog gehoord kan worden. Het volume op 100% zetten is dus geen optie. Rijksoverheid adviseert dan ook om maar één oordopje te gebruiken, of het volume laag te zetten. Spraakbediening en een telefoonhouder zijn beiden toegestaan.

Gevolgen

Als u zich niet aan deze regels houdt, kunt u een flinke boete van 95,- euro verwachten. Aangezien het een nieuwe wet is en de overheid graag wilt dat men deze wet serieus genomen wordt, kunt u ook verwachten dat deze goed gehandhaafd zal worden. Politieagenten die jouw situatie door de vingers zullen zien, kunt u waarschijnlijk niet verwachten. Dit is allemaal onderdeel van het streven naar een veiligere verkeerssituatie. Het is immers zo dat als u fiets, u geen gevaar mag veroorzaken voor andere weggebruikers.

RedactieEven Whatsappen tijdens het fietsen? Laat dat maar zitten