Het succes van de Spreekuurrechter

RedactieAlgemeen

Al eerder hebben wij aandacht besteed aan het fenomeen ‘de Spreekuurrechter’. Zo hadden wij in september 2016 al een artikel gepubliceerd over de Spreekuurrechter. In dat artikel werd al aangekondigd dat evaluatie van het project in oktober 2017 zal plaatsvinden. Inmiddels is het oktober 2017 en dus tijd voor een nieuw artikel over de Spreekuurrechter.

Een geschil voorleggen aan de spreekuurrechter is sneller, goedkoper en treft een duidelijk resultaat, aldus de bedenker Ton Lennaerts.

Op 1 september 2016 startte de rechtbank Noord-Nederland met een proef met rechtszaken waarin burgers en bedrijven op het spreekuur van de rechter kunnen komen. Aan deze proef doen 8 kantonrechters van de rechtbank Noord-Nederland mee. De rechter probeert eerst met een goed gesprek tot een passende oplossing te komen. Indien het nodig is zal de rechter zelf een beslissing nemen. Op deze manier worden zaken sneller en goedkoper afgehandeld. Civiele zaken vragen namelijk om een snelle afhandeling. Bij een geschil tussen buren wil je als buren zo snel mogelijk weer door één deur. Over veel zaken kan er jaren geprocedeerd worden maar de Spreekuurrechter wil daar een eind aan maken.

Sinds december vorig jaar zijn er al 27 zaken bij de Spreekuurrechter aangebracht. Van de 27 aangebrachte zaken hebben 24 zaken tot een compromis geleid. De Spreekuurrechter boekt dus veel succes in de rechtbank Noord-Nederland.

Binnenkort is er overleg over de toekomst van de Spreekuurrechter. Ook wordt dan duidelijk of de Spreekuurrechter zich uitbreidt naar andere arrondissementen. Mocht de Spreekuurrechter ook in de regio Rijnmond worden ingevoerd dan zult u het zeker via dit nieuwskanaal van ons vernemen!

 

[Bron: www.dvhn.nl]

 

RedactieHet succes van de Spreekuurrechter