In de toekomst je persoonlijke digitale berichten beschermd door de Grondwet?

RedactieAlgemeen

Al sinds 1848 staat het briefgeheim in artikel 13 van de Grondwet. Dit artikel beschermt de inhoud van je brieven en telefoongesprekken. Zo mag je persoonlijke post niet geopend worden. Maar hoe zit dat met je persoonlijke e-mail en berichten via Whatsapp? Hier zwijgt artikel 13 namelijk over; niet bepaald up-to-date dus.

Moderniseren

De Tweede Kamer vindt ook dat het tijd is voor een update en wil het briefgeheim moderniseren. Hiervoor moet de bewoording van het artikel worden veranderd. Nu spreekt het artikel over ‘telefoon- en telegraafgeheim’. Door deze term te veranderen voor een techniekonafhankelijke formulering komen alle huidige én toekomstige communicatiemiddelen onder het briefgeheim te vallen. Zo is de grondwet ook op de toekomst voorbereid.

Het gaat nog even duren

Echter duurt het nog wel even voordat deze regeling gaat gelden. Voor een wijziging van de grondwet geldt een verzwaarde wetgevingsprocedure. Nadat de wetswijziging door de Tweede en Eerste Kamer is gekomen van het huidige kabinet, moet het volgende kabinet – na de verkiezingen dus – ook nog stemmen over de wijziging. Hierbij geldt dat een tweederde meerderheid van beide kamers voor moet stemmen om de grondwetswijziging aan te nemen. Mocht dit niet gebeuren, dan komt een wijziging van het artikel niet tot stand.

Hoe is je e-mail nu beschermd?

Geen zorgen, je e-mail kan nu niet ongeschonden gelezen worden. Het hacken van iemands computer of e-mail is uiteraard verboden, maar ook het zonder toestemming lezen van je persoonlijke berichten is illegaal. Dit wordt namelijk gekwalificeerd als een schending van je privacy.

Bronnen:
Tweede Kamer, NOS

 

 

 

RedactieIn de toekomst je persoonlijke digitale berichten beschermd door de Grondwet?