Linkse partijen willen hoorzitting over Panama Papers

RedactieAlgemeen

Cassidy-Panama-Papers-American-Names-1200

PvdA, SP en GroenLinks willen meer weten over belastingconstructies die via Nederland lopen.
De partijen kijken na de recente onthullingen in de Panama Papers of er een parlementaire hoorzitting kan worden gehouden om betrokkenen snel en desnoods onder ede te kunnen horen.

D66, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk en Norbert Klein (fractie Klein) laten zondag weten dat ze ook voor zijn. Met PvdA, SP en GroenLinks hebben deze partijen in de Tweede Kamer 77 zetels, een kleine meerderheid.

Het zou voor het eerst zijn dat er een parlementaire hoorzitting wordt gehouden. De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument waarmee de Kamerleden informatie kunnen krijgen. Een commissie onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde eerder dit jaar voor om er vijf jaar ervaring mee op te gaan doen.

Meer inzicht
De drie partijen bekijken deze optie, zo melden zij zondag, omdat bij eerdere hoorzittingen over bijvoorbeeld brievenbusmaatschappijen en belastingconstructies van multinationals verschillende personen die waren uitgenodigd, niet kwamen opdagen.

De Kamerleden Ed Groot (PvdA), Arnold Merkies (SP) en Rik Grashoff (GroenLinks) geven zondag aan dat zij zo nodig via een parlementaire mini-enquête “dieper inzicht willen krijgen in aard en omvang van internationale fiscale constructies”.

Amsterdamse Zuidas
Ook willen ze te weten komen of de Belastingdienst in staat is effectief op te treden tegen internationale belastingfraude en belastingontwijking.

De drie partijen willen onder meer het aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde belastingadvies- en trustkantoor Infintax horen dat opdook in de Panama Papers. Ook de fiscale constructies die gebruikt worden door multinationals, als Ikea, Starbucks en Google, willen SP, GroenLinks en PvdA aan de orde laten komen.

bron: www.rechtennieuws.nl

RedactieLinkse partijen willen hoorzitting over Panama Papers