Moet ik iets vastleggen als ik ga samenwonen?

RedactieAlgemeen

Als u gaat samenwonen is het aan te bevelen een samenlevingscontract af te sluiten. Het is echter niet wettelijk verplicht. U kunt samen een samenlevingscontract maken of laten opstellen bij de notaris. Het is in beginsel niet verplicht om uw relatie bij de notaris vast te leggen. Wel zijn er een aantal zaken waar u aan moet denken.

Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk heeft u automatisch een aantal rechten en plichten tegenover elkaar. Bij een samenlevingscontract heeft u deze rechten en plichten alleen als u ze in het contract opneemt. Als u gaat samenwonen ontstaat er géén gemeenschap van goederen. Spullen die u samen koopt zijn wel gemeenschappelijk. Alle afspraken hierover kunt u vastleggen in een (notarieel) samenlevingscontract. U bepaalt zelf wat u hierin vastlegt. Zo kunt u in een samenlevingscontract afspraken maken over bijvoorbeeld de verdeling van de kosten van boodschappen, kleding, woonlasten, verzorging en opvoeding van kinderen. Daarnaast kunt u ook afspraken maken over de situatie die ontstaat als u uit elkaar gaat, of als een van u komt te overlijden. U kunt bijvoorbeeld vastleggen hoe de verdeling van de bezittingen zal gaan en een verblijvingsbeding opnemen. Bij het beëindigen van het samenwonen moet u zich houden aan de afspraken die in het samenlevingscontract zijn vastgelegd.

Als u uit elkaar gaat hoeft u bij een samenlevingscontract (in tegenstelling tot een geregistreerd partnerschap of huwelijk) niet naar de rechter. In uw samenlevingscontract staat vermeld hoe het contract eindigt. U bent uw partner niet verplicht partneralimentatie te betalen, tenzij u dit heeft vastgelegd in het samenlevingscontract.

Ook is het goed om te weten dat u door een samenlevingscontract géén erfgenaam wordt van uw partner. Daarvoor heeft u een testament nodig. U kunt in een notarieel samenlevingscontract wel afspreken dat u de gezamenlijke bezittingen krijgt, of mag blijven gebruiken, bij overlijden van uw partner.

Tenslotte moet u er rekening mee houden dat als u gaat samenwonen, dit gevolgen kan hebben voor uw inkomen of uw uitkering. Zoek dit altijd goed uit, zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

Nog vragen? Bel ons!

RedactieMoet ik iets vastleggen als ik ga samenwonen?