Op vakantie: welke spullen mag je mee naar huis nemen? 

RedactieAlgemeen

Nu voor de meeste mensen de zomervakantie begonnen is, vertrekken veel mensen naar het buitenland om vakantie te vieren. Het is leuk om een souvenir mee te nemen voor de thuisblijvers of voor uzelf ter herinnering. Zeker als het een ver land is, of een land met een bijzondere cultuur. Niet alles mag echter zomaar ingevoerd worden in Nederland. Wat mag er wel en niet meegenomen worden vanuit je vakantiebestemming?

De douane hanteert een strikt beleid met betrekking tot souvenirs. Zij zijn bevoegd je bagage te controleren, wat vooral gebeurt wanneer je per vliegtuig terugkeert naar Nederland. De regulering verschilt echter per vakantiebestemming. Indien u binnen Europa reist, hoeft u in principe niet langs de douane. Desondanks bestaat er regulering voor de invoer van artikelen in Nederland. Zo zijn er limieten verbonden aan de hoeveelheid drank en sigaretten die u mee kunt nemen. Daarnaast bestaan er aanvullende regels voor de invoer van bedreigde plant- en diersoorten, kunst en antiek, (speelgoed)wapens en verdovende middelen. Bij het meenemen van deze artikelen is het altijd verstandig ook de douane in uw vakantieland te raadplegen, omdat hun regels enigszins af kunnen wijken van de Nederlandse regels. Daarnaast gelden een aantal Europese gebieden in dit geval niet als EU-gebied, zoals de Canarische eilanden en de Kanaaleilanden.

Voor landen buiten Europa gelden strengere voorwaarden. Daarnaast komt uw bagage in dit geval sowieso langs de douane, zodat deze hoogstwaarschijnlijk gecontroleerd wordt. Ook hier gelden limieten met betrekking tot alcohol en sigaretten, die lager liggen dan de Europese hoeveelheden. Tot deze limieten betaalt u geen belasting; wanneer u meer meeneemt moet u hierover belasting betalen. Ook betaalt u belasting voor producten die u meeneemt met een waarde van meer dan €430. Wilt u nagemaakte artikelen meenemen? Dan mag u deze alleen meenemen indien ze bestemd zijn voor eigen gebruik. Beschermde planten en dieren mogen niet over de grens meegenomen worden. Voor het meenemen van dierlijke producten, zoals kaas, melk, vleeswaren en eieren heeft u een certificaat nodig. Dit geldt ook voor medicijnen. Bij kunst en antiek moet er voor de invoer een erfgoedinspectie uitgevoerd worden.

De douane kan goederen in beslag nemen of u een boete geven wanneer u zich niet aan deze regels houdt. Deze boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s. Hou dus goed in de gaten wat u meeneemt, en raadpleeg voor de zekerheid de website van de douane. Ook kunt u ons altijd telefonisch bereiken voor advies!

RedactieOp vakantie: welke spullen mag je mee naar huis nemen?