Reisvergoeding bij vertraging NS in de drukke wintermaanden

RedactieAlgemeen

Nu de winter steeds dichterbij komt, heeft de sneeuwval toch vaak negatieve kanten. Namelijk de vertraging van het openbaar vervoer. Echter, wat men vaak vergeet is dat er ook geld teruggevraagd kan worden! Wat zijn precies uw rechten als reiziger?

U kunt een vergoeding vragen na een minimale vertraging van dertig minuten en een minimaal bedrag van twee euro dertig per reistraject. Mocht u gereisd hebben met de Intercity direct, dit is de snelle trein die tussen Amsterdam Centraal en Breda rijdt, dan heeft u al recht op vergoeding na een vertraging van 15 minuten.

Er is een speciale vergoedingstabel opgesteld welke per situatie geldt. Echter, zitten er wel een aantal addertjes onder het gras bij het vragen van een vergoeding. Zoals hierboven al vermeld, geldt een vergoeding vanaf een minimale vertraging tijd van 30 minuten en een minimaal reisbedrag van twee euro dertig. Een vergoeding geldt niet als de NS vooraf een langere reistijd heeft aangekondigd of de vertraging werd veroorzaakt door een andere vervoerder dan NS. Ook moet uw reisrecht op een OV-chipkaart of een NS-Business kaart staan waarmee u heeft in- en uitgecheckt. Vergeet vooral niet de aanvraag binnen drie maanden na de vertraging in te dienen!

In geval van een vertraging vanaf 30 minuten tot en met 59 minuten heeft u al recht op restitutie van de helft van de door u betaalde ritprijs of de helft van een evenredig deel van de prijs van uw abonnement. In geval van een vertraging van 60 minuten of meer heeft u recht op een volledige restitutie van de ritprijs.

Het indienen van de restitutie gaat gemakkelijk mocht u een ‘Mijn NS’ account hebben en u reisde met uw ov-chipkaart. Mocht u zijn gaan reizen met een e-ticket, mobile ticket of een aanvullend vervoerbewijs kunt u online een aanvraag indienen. Het is ook mogelijk om via een papieren formulier geld terug te vragen. Dit formulier is verkrijgbaar bij de balies op de NS-stations.

Vergeet dus zeker niet om tijdens de drukke wintermaanden even te kijken of u hier recht op heeft! Voor aanvullende vragen kunt u ons altijd bellen!

RedactieReisvergoeding bij vertraging NS in de drukke wintermaanden