Scheiden; wat te doen met uw koopwoning?

RedactieAlgemeen

Als u en uw partner gaan scheiden, zijn er verschillende dingen die u kunt doen met betrekking tot uw koopwoning.

Als slechts één van de partners eigenaar is van de woning, kan deze in de woning blijven wonen of alleen de woning verkopen. Als u samen de woning gekocht hebt of bent getrouwd in gemeenschap van goederen, zijn de woning en de hypotheek van u samen. U kunt dan drie opties overwegen, die hierna kort uitgelegd zullen worden:

  1. U moet hiervoor langs de notaris gaan.Beide partners blijven eigenaar van de woning. Meestal verhuist één van de partners en blijft de andere partner er wonen, bijvoorbeeld met de kinderen. In dit geval moeten veel duidelijke afspraken gemaakt worden over wie welke kosten betaalt. Deze optie vereist dan ook veel communicatie tussen de ex-partners. Ook kan het aanhouden van de woning het kopen van een nieuwe woning moeilijk maken, omdat de hypotheek van de oude woning mee wordt genomen in de berekeningen voor de hypotheek van de nieuwe woning. Het is daarom goed deze optie door te spreken met een hypotheekadviseur.
  2. De ene partner koopt de andere partner uit en blijft in de woning wonen. Het uitkopen kan, indien mogelijk, met eigen geld of door de hypotheek te verhogen. Een eventuele overwaarde moet hierbij verrekend worden. De hypotheek verstrekker zal beoordelen of de partner in staat is alleen de hypotheek te betalen. Na het uitkopen is de ene partner geen eigenaar meer van de woning. Let er op dat u de hypotheekakte laat aanpassen, zodat de partner die uitgekocht is niet meer aansprakelijk is voor afbetaling van de hypotheek. U moet hiervoor langs de notaris gaan.
  3. De partners verkopen de woning. Omdat u samen eigenaar bent, moet u allebei akkoord gaan met het verkopen. Eventuele overwaarde of restschuld die ontstaat bij de verkoop moet verdeeld worden tussen de partners. Als u getrouwd was in gemeenschap van goederen, betekent dit dat u allebei 50% van de overwaarde of restschuld voor uw rekening neemt. Als u getrouwd was op huwelijkse voorwaarden en een andere eigendomsverhouding had, dan houdt u deze ook hier aan.

 

Zolang de scheiding nog niet rond is en de woning niet verkocht is, blijft u samen eigenaar van de woning. De keuze die u maakt met betrekking tot de woning heeft verregaande (financiële) gevolgen. Het is daarom verstandig hierover advies in te winnen bij onder andere een hypotheekadviseur en een belastingadviseur en u te laten bijstaan door een advocaat!

RedactieScheiden; wat te doen met uw koopwoning?