Mogelijke strafzaak tegen tabaksindutrie

RedactieAlgemeen

123-sigar-tabak-12-15

Ruim duizend Nederlandse kankerpatiënten, COPD-patiënten en rookverslaafden gaan de tabaksindustrie voor de rechter dagen. Deze mensen hebben zich in de afgelopen maanden gemeld bij de stichting Sick of Smoking, nadat longkankerpatiënt Annemarie van Veen in mei bekendmaakte een rechtszaak te willen starten.

De rechtszaak is geen civiele procedure, maar een strafzaak. De eisers willen dan ook geen schadevergoeding, maar vervolging om te zorgen dat de tabaksindustrie echt anders gaat handelen. Het uiteindelijke doel is te voorkomen dat kinderen en anderen ooit nog beginnen met roken.

Longkankerpatiënte Anne Marie van Veen (43) wil de tabaksindustrie juridisch laten aanpakken. Advocaat Bénédicte Ficq heeft namens de Zwolse aangifte gedaan. Van Veen verwijt de sigarettenfabrikanten dat ze haar met opzet verslaafd hebben gemaakt.

Niet mijn kinderen

Van Veen is niet uit op een schadevergoeding. Met de strafzaak wil ze bereiken dat haar kinderen en anderen niet gaan roken en ook verslaafd raken, schrijft RTV Oost. “De tabaksindustrie doet zijn uiterste best om jongeren verslaafd aan tabak te krijgen door het toevoegen van honderden stofjes en agressieve marketing en lobby strategie. Dat laat ik met mijn kinderen niet gebeuren”, schrijft ze op haar blog.

Daarbij weegt voor haar ook mee dat ze haar kinderen er niet meer bij kan begeleiden, omdat ze door het verloop van haar ziekte niet meer de tijd krijgt om ze op te voeden.

In april kondigde ze aan dat ze de tabaksindustrie wilde aanpakken en de beweging Sick of Smoking opgericht had.  Sindsdien hebben meer dan 1000 Nederlandse kankerpatiënten, patiënten met een chronische longaandoening en rookverslaafden zich bij haar aangesloten

Jeffrey Wigand

Ficq en Van Veen hebben een bijzondere adviseur aangetrokken die al veel ervaring heeft met rechtszaken tegen de tabaksindustrie: de klokkenluider Jeffrey Wigand. Hij werkte in de jaren ’90 als biochemicus bij de Amerikaanse tabaksgigant Brown & Williamson. Toen hij erachter kwam dat het bedrijf stoffen bleef gebruiken waarvan bewezen is dat ze kankerverwekkend zijn, besloot hij zijn vertrouwelijkheidsovereenkomst te schenden en gaf hij een spraakmakend interview aan de talkshow 60 Minutes. De tabaksindustrie probeerde hem te stoppen met dreigementen, rechtszaken en een smeercampagne.

Schade

Volgens Van Veen en Ficq is bewezen dat tabaksfabrikanten willens en wetens schade toebrengen aan de gezondheid van rokers en moeten ze daarvoor vervolgd worden. Dit omdat de sigarettenindustrie volgens hen verslavende stoffen waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken, blijven gebruiken. De aanklacht tegen de industrie luidt: het opzettelijk benadelen van iemand anders gezondheid. De aangifte is gericht tegen fabrikanten die hun waren in Nederland aanbieden.

Aangifte

Advocate Bénédicte Ficq heeft donderdag drie aangiften ingediend: die van Annemarie van Veen, van een COPD-patiënte en van een rookverslaafde. Deze drie concrete aangiften zullen model staan voor alle 1066 mensen die ook hebben aangegeven aangifte te willen doen. Na de aangifte is het de vraag of het Openbaar Ministerie zich ontvankelijk verklaart en de rechtszaak zal beginnen. Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft Ficq al laten weten een artikel-12-procedure te willen starten. Dit artikel biedt een belanghebbende de mogelijkheid zich te beklagen over een beslissing van de officier van justitie om niet tot vervolging over te gaan ter zake een strafbaar feit

 

bron: NOS & EenVandaag

RedactieMogelijke strafzaak tegen tabaksindutrie