Voortaan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen

RedactieAlgemeen

Afgelopen dinsdag is er een initiatiefwetsvoorstel aangenomen van de kamerleden Swinkels (D66), Recourt (PvdA), en Van Oosten (VVD). Deze nieuwe wet beperkt in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek de omvang van de wettelijke gemeenschap van goederen in het huwelijksvermogensrecht. Kort uitgelegd trouw je voortaan niet meer in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je weten wat dit precies betekent, welke gevolgen hieraan kleven en wat de voordelen zijn van het nieuwe systeem? Lees dan verder!

Wat is er veranderd?

Voor deze wet was aangenomen, trouwde je in Nederland in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van u en uw partner op het moment van sluiten van het huwelijk en verkregen tijdens uw huwelijk van u samen zijn. Dus ook de schulden die u voor uw huwelijk heeft gemaak en de erfenis die u heeft. Als u dit niet wilde, kon u huwelijkse voorwaarden afsluiten. Hier is nu verandering in gekomen. Tegenwoordig trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Vermogen dat u heeft opgebouwd binnen het huwelijk wordt gedeeld tussen de partners. Echter, vermogen dat vóór het huwelijk is opgebouwd (of schulden die vóór het huwelijk zijn gemaakt) blijven privébezit. Verder zijn giften en vermogen verkregen uit erfopvolging uitgesloten van het gemeenschappelijk bezit.

De gevolgen

Deze wet heeft geen gevolgen voor de huwelijken die zijn gesloten voordat deze wet is aangenomen. Bent u hierna getrouwd en heeft u niks laten opstellen bij de notaris? Dan is de nieuwe wet van toepassing en bent u getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. U merkt de gevolgen als u wilt scheiden en de vermogens onder de partners verdeeld moet worden. Bij een echtscheiding zal goed gekeken moeten worden welk vermogen behoort tot het gezamenlijk vermogen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of het privévermogen van een van de partners. Hierdoor is het erg belangrijk een goede administratie bij te houden, zodat de notaris makkelijk(er) kan bepalen welk vermogen behoort tot het privévermogen en welk vermogen behoort tot het gemeenschappelijk vermogen.

De voordelen van het nieuwe systeem

Het oude systeem wordt door voor mensen gezien als ouderwets. Het nieuwe systeem wordt gezien als meer modern en meer eerlijk in een tijd dat 1 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding. Door deze nieuwe wet wordt je beschermt tegen eventuele schulden die zijn gemaakt door je partner voordat jullie getrouwd waren.

Mocht u nou nog steeds willen trouwen in volledige gemeenschap van goederen, dan kunt u dit laten vastleggen bij de notaris.

Bronnen:
NRC, Eerste Kamer der Staten Generaal, CBS

RedactieVoortaan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen