Wat is de mening van Nederlanders over het EU-lidmaatschap?

RedactieAlgemeen

Ook al lijkt alles wat er in Brussel gebeurt ver weg, de regelgeving die daar gemaakt wordt heeft ook veel invloed op alle Nederlanders. In veel landen wordt er op dit moment een discussie gevoerd: wel of niet lid zijn/blijven van de Europese Unie? Soms horen we hier in Nederland ook geluiden over het willen verlaten van de EU, maar wat vindt de Nederlandse bevolking daar nu werkelijk van?  

In Nederland lijkt er geen steun voor een vertrek uit de Europese Unie (EU), maar een meerderheid wil hier wel een referendum over houden.Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 38 procent van de Nederlanders een referendum over uittreding van Nederland uit de EU wil, 28 procent zit niet te wachten op zo’n volksraadpleging.

Een derde (34 procent) heeft geen mening over het houden van een referendum over een vertrek uit de EU, dat ook wel Nexit wordt genoemd.

Als zo’n referendum er zou komen, dan zijn de voorstanders voor Europa in de meerderheid. Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent een bescheiden tot sterke supporter van het EU-lidmaatschap is, tegenover 32 procent dat aangeeft licht dan wel sterk tegenstander te zijn.

Het onderzoek is uitgevoerd met het oog op het Britse referendum op 23 juni waarin de bevolking zich kan uitspreken over het lidmaatschap van de EU. Die uitslag laat zich nog niet peiling in voor of tegen een vertrek, of Brexit.

Een eerdere peiling van Ipsos wijst uit dat een meerderheid (54 procent) juist tegen het houden van een referendum is over het Nederlandse lidmaatschap van de EU. Uit dit onderzoek blijkt ook dat meer mensen, 64 procent, lid wil blijven van de EU.

Nederland

Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft ook gevolgen voor de Nederlandse economie, berekende ING eerder dit jaar. Onze economie is voor 3,7 procent afhankelijk van de Britten.

Daarmee zijn driehonderdduizend banen gemoeid. Ieder jaar wordt er voor zo’n 47 miljard euro over het Kanaal geëxporteerd. Vooral de elektrische- en optische apparatenindustrie, de leer- en (leren) schoenenindustrie en de textielindustrie zullen een Brexit voelen.

bron: Nu.nl

RedactieWat is de mening van Nederlanders over het EU-lidmaatschap?