Wat zijn mijn rechten als mijn vlucht is vertraagd?

RedactieAlgemeen

Als vliegtuigpassagier heeft u verschillende rechten wanneer uw vlucht is vertraagd. Zo heeft u bij langdurige vertraging mogelijk recht op compensatie voor het geleden tijdsverlies, recht op verzorging en eventuele accommodatie. Ook kunt u onder bepaalde omstandigheden uw geld terug krijgen.

Recht op compensatie bij vertraging

Wanneer uw vlucht met meer dan drie uur vertraagd is heeft u mogelijk recht op compensatie voor het geleden tijdsverlies. Er wordt dan gekeken naar de aankomsttijd die op uw boekingsbevestiging staat en de actuele (vertraagde) aankomsttijd. De luchtvaartmaatschappij komt uit de EU of de vlucht moet vertrekken vanuit een vliegveld in de EU. Als de vertraging veroorzaakt wordt door een buitengewone omstandigheid vervalt het recht op compensatie. Een dergelijk omstandigheid is bijvoorbeeld vertraging door stakingen.

Recht op verzorging

U heeft recht op verzorging als de luchtvaartmaatschappij verwacht dat de vertraging op gaat lopen tot:

  • Twee uur of meer bij vluchten van 1500 km of minder
  • Drie uur of meer bij alle vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km en voor alle andere vluchten tussen 1500 en 3500 km
  • Vier uur of meer bij alle andere vluchten

De verzorging bestaat o.a. uit maaltijden, verfrissingen. De maaltijden en verfrissingen zijn altijd in redelijke verhouding tot de wachttijd. Mocht de luchtvaartmaatschappij u geen verzorging aanbieden, dan kunt u dit ook zelf in redelijke verhouding aanschaffen. Het is belangrijk om al uw bonnetjes te bewaren, zodat u deze kosten later terug kan vragen bij de luchtvaartmaatschappij.

Recht op een accommodatie

Wanneer u door ernstige vertraging genoodzaakt bent uw verblijf met één of meerdere dagen te verlengen dan is de luchtvaartmaatschappij ook verplicht om een accommodatie te verzorgen, inclusief het vervoer tussen het vliegveld en de accommodatie. Indien dit niet aan u wordt aangeboden, kunt u zelf in redelijke verhouding een accommodatie zoeken en deze kosten later terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij.

Geld terug bij vluchtvertraging

Indien uw vlucht meer dan vijf uur vertraagd is, mag u ervoor kiezen deze te annuleren. Als u ervoor kiest om niet verder te reizen is de luchtvaartmaatschappij verplicht om het vliegticketbedrag terug te betalen voor de gedeeltes van de reis die u niet heeft gemaakt. Als u pas halverwege uw reis bent heeft u recht op een retourvlucht naar het eerste vertrekpunt.

Aansluiting gemist door vertraging

Bij een gemiste aansluiting door vertraging wordt er gekeken naar de vertraging die u oploopt na het nemen van een vervangende vlucht. Is deze vertraging meer dan drie uur, dan heeft u mogelijk recht op compensatie voor het geleden tijdsverlies.

Hoogte compensatie

De hoogte van de compensatie bij vertraging wordt bepaald aan de hand van de afstand die u vliegt.

Bestemmingen binnen de EU:

  • €250 compensatie bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
  • €400 compensatie bij een vertraagde vlucht van meer dan 1500 km

Bestemmingen buiten de EU:

  • €250 compensatie bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
  • €400 compensatie bij een vertraagde vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
  • €600 compensatie bij een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km

Bij vluchtvertragingen tussen de drie en vier uur en een afstand van 3500 kilometer of meer, heeft u recht op 50% van de compensatie.

Kortom: u heeft al redelijk snel recht op compensatie bij vertraging. Houdt altijd goed de duur van de vertraging in de gaten, zodat u geen compensatie mis hoeft te lopen! Heeft u vragen omtrent dit onderwerp? Wij geven u graag gratis telefonisch advies!

RedactieWat zijn mijn rechten als mijn vlucht is vertraagd?