Wetsvoorstel: Ongehuwde vader moet rechten krijgen

RedactieAlgemeen

De huidige wet bepaalt dat getrouwde stellen automatisch het juridische gezag krijgen over hun kinderen. Bij ongetrouwde stellen geldt dat alleen voor de moeder. De partijen D66 en VVD zien daar graag verandering in.

Tegenwoordig worden er in Nederland steeds meer kinderen geboren buiten het huwelijk. “De samenleving verandert, dus het is tijd om het systeem te veranderen”, zegt Vera Bergkamp (D66).

Ongehuwde vaders moeten twee extra dingen doen ten opzichte van de moeder. Ten eerste moeten zij het kind erkennen. Daarnaast moeten zij het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Het komt vaak voor dat ongehuwde vaders vergeten langs de rechtbank te gaan. Het niet hebben van wettelijk gezag kan vervelende gevolgen met zich mee brengen voor de ongehuwde vader. Als de moeder overlijdt, kan de vader bijvoorbeeld geen kinderbijslag, medische behandeling of paspoort voor zijn kind regelen.

Daarnaast bepaalt de huidige wet dat de erkenning en de aanvraag van het ouderschap alleen kan slagen als de vader voor beiden toestemming heeft van de moeder. Vaders die alles keurig willen regelen en hun kind graag willen zien, kunnen buitenspel worden gezet door de moeder. De partijen D66 en VVD willen dat de ongehuwde vader meer rechten krijgt.

Bron: www.trouw.nl

RedactieWetsvoorstel: Ongehuwde vader moet rechten krijgen