Wie betaalt de kosten van een rechtszaak?

RedactieAlgemeen

De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u in het algemeen zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten moet betalen. Een strafzaak kost u geen geld. Behalve als u een advocaat wilt inschakelen.

Soorten kosten

Bij de kosten van een procedure moet u denken aan:

  • griffierechten (kosten voor het starten van de procedure);
  • kosten voor een deurwaarder (om de tegenpartij te dagvaarden);
  • advocaatkosten;
  • kosten voor deskundigen en getuigen die u zelf wilt inschakelen.

Rechtszaak gewonnen

Wanneer u een civiele of bestuursrechtelijke zaak wint, kan de rechter uw tegenpartij veroordelen tot het betalen van uw kosten. Dit heet kostenveroordeling. U moet deze kosten dan zelf van de tegenpartij terugvorderen. Houd er rekening mee dat de kosten in civiele rechtszaken niet altijd zijn terug te vorderen. De verliezende partij moet wel het geld hebben om u te kunnen betalen.

Rechtszaak verloren

Verliest u een rechtszaak? Dit betekent niet automatisch dat u de kosten van de tegenpartij moet betalen. De rechter bekijkt per geval of de verliezende partij de kosten van de winnende partij moet betalen. Hij kan ook bepalen dat die partij een deel van die kosten moet betalen.

Kosten bestuursrechtelijke procedure

Wanneer u in een bestuursrechtelijke procedure in het gelijk wordt gesteld, krijgt u de proceskosten vergoed. De vergoeding die u ontvangt, verschilt per zaak. Deze hangt onder meer af van de kosten die u heeft gemaakt voor een advocaat. Verliest u een bestuursrechtelijke procedure, dan hoeft u meestal niet de kosten van de tegenpartij te betalen.

bron: rijksoverheid.nl

RedactieWie betaalt de kosten van een rechtszaak?