Medehuur

RedactieHuur- en woonrecht, Uw recht

Niet iedereen is of wordt zomaar een medehuurder. Er zijn twee manieren om medehuurder te worden:

 1. Indien u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft met de huurder, wordt u automatisch een medehuurder. Hiervoor hoeft u verder niets te regelen.
 2. Indien u niet officieel een relatie heeft, maar wel medehuurder zou willen zijn, dan zou uw partner hiervoor een verzoek om medehuurderschap kunnen indienen bij de verhuurder van de woning. Als de verhuurder schriftelijk akkoord gaat, bent u medehuurder.

Als de verhuurder het verzoek niet accepteert, dan kunt u de rechter vragen om medehuurderschap. De rechter kan dan de verhuurder bevelen om het huurcontract aan te passen. U dient wel aan een aantal een aantal voorwaarden te voldoen:

 1. Er is sprake van een ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’. Dit houdt in dat u al minstens 2 jaar samenleeft in de desbetreffende woning.
  • Er zijn een paar gemakkelijke manieren om dit te kunnen bewijzen, zoals:
   • U staat al die tijd al ingeschreven op dat adres bij de gemeente.
   • U bent van plan om lang samen te wonen.
   • U deelt ook de kosten voor de gezamenlijke huishouding met uw partner.
 1. Het is voor u mogelijk om de huur alleen te kunnen betalen.
 2. Het is niet uw plan om hoofdhuurder te worden. Indien de verhuurder een vermoeden heeft dat dit uw plan is, is het aan hem om dit te bewijzen.

Indien u medehuurder bent geworden, kunnen er een paar rechten en plichten bijkomen kijken, waaronder ook de volgende:

 • U krijgt recht op huurbescherming, als uw verhuurder besluit de huur op te zeggen.
 • U bent hoofdelijk aansprakelijk voor de huur, dus als uw medehuurder de huur niet betaalt, kan de verhuurder u vragen het hele huurbedrag te betalen.
 • Als de huurder overlijdt, dan zet de medehuurder het huurcontract voort.

Let op: voorgaande voorwaarden gelden in beginsel niet tussen ouders en kinderen, gezien zij geen duurzame gemeenschappelijke huishouding kunnen vormen.

Heeft u nog meer vragen over medehuur of heeft u andere juridische vragen, neemt u dan gerust contact met ons op: 010-4130090.