Nieuwe energietoeslag van 1.300 euro in Rotterdam vanaf oktober 2023

RedactieSociaal Recht, Uw recht

Afgelopen jaar was het een veel besproken onderwerp; de stijging van de energieprijzen. Het kon in sommige gevallen wel oplopen tot honderden euro’s per huishouden. Huishoudens kregen het moeilijk om rond te komen of konden hun premie niet meer betalen. Afgelopen jaar heeft de overheid veel geld vrijgemaakt om deze prijsstijging te kunnen compenseren in de vorm van een energietoeslag. De gemeente Rotterdam keert in oktober weer een energietoeslag van 1.300 euro uit aan tienduizenden huishoudens. Heeft u hier recht op? U leest het in dit artikel.

Wie heeft recht op de energietoeslag:

Rotterdammers waarvan de gemeente weet dat zij recht hebben op een toeslag krijgen de toeslag automatisch. Denk hierbij aan bijstandsgerechtigden. Vanaf 1 november 2023 is het ook mogelijk voor andere huishoudens die niet automatisch de toeslag krijgen, deze aan te vragen. Huishoudens die vorig jaar de energietoeslag al hebben gekregen krijgen de toeslag dit jaar ook automatisch, indien zij aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimumloon hebben recht op de energietoeslag. Heeft u een inkomen van 130 of 140 procent, dan krijgt u de toeslag niet uitgekeerd.

Hoe kan de toeslag worden aangevraagd:

U kunt de toeslag aanvragen vanaf 1 november 2023 via de website van de gemeente.

Schema met inkomens die recht hebben op de energietoeslag.

120 % van het sociaal minimumloon netto*
Alleenstaande – tussen 21 jaar en de AOW-leeftijd  

1.390 euro

Alleenstaande ouder – tussen 21 jaar en de AOW-leeftijd  

1.390 euro

Gezin van 2 personen – beide tussen 21 jaar en de AOW-leeftijd (met of zonder kinderen)  

1.985 euro

Alleenstaande met AOW 1.550 euro
Echtpaar – één of allebei AOW 2.105 euro

*Dit is zonder toeslagen en vakantiegeld.