U wilt scheiden, wat nu?

RedactieAlgemeen

Helaas komt het vaker voor dan gewenst. Na een tijd getrouwd te zijn, komt u erachter dat dit toch niet gaat werken en u besluit samen met uw partner dat u wilt gaan scheiden. Erg vervelend, want los van de emotionele pijn, moet er ook een hoop geregeld worden. Maar wat moet u allemaal regelen? In dit artikel zullen een aantal van deze punten besproken worden.

Praat met elkaar

Het is belangrijk om samen met uw partner afspraken te maken over bepaalde zaken. Bijvoorbeeld over wie het huis krijgt en hoe de rest van uw inboedel verdeeld zal worden. Als u kinderen heeft is het ook belangrijk om hier afspraken over te maken en een goed gesprek over te hebben.

Welke spullen u moet verdelen hangt af van de manier waarop u getrouwd bent.

 • (Beperkte) gemeenschap van goederen
  • Getrouwd voor 1 januari 2018
   • Er is dan sprake van een algehele gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden van tijdens het huwelijk zijn nu van u samen. Dit geldt ook voor de bezittingen en schulden van voor het huwelijk
  • Getrouwd na 1 januari 2018
   • Bezittingen die voor het huwelijk uw eigendom waren, blijven van u. Uw gemeenschappelijke bezit van voor het huwelijk valt wel onder de gemeenschap. Verder zijn alle bezittingen en schulden die zijn ontstaan tijdens het huwelijk wel gemeenschappelijk eigendom.
 • Huwelijkse voorwaarden
  • Hierbij is vaak bij een notaris welke goederen tot wie behoren.

Mocht het niet lukken om afspraken te maken met uw partner, dan kunt u gebruik maken van mediation. Hierbij helpt een mediator om het gesprek in goede banen te leiden. Mocht dit toch ook niet werken, kunt u een advocaat inschakelen.

Echtscheiding aanvragen rechtbank

Een echtscheiding moet u aanvragen bij de rechtbank. Het is hierbij verplicht om een advocaat te hebben. De advocaat kan de echtscheiding aanvragen. Dit kan op verzoek van u en uw partner samen, maar ook op het verzoek van uzelf.

Indien u het niet eens bent met de uitkomst van de rechtszaak, dan kunt u hoger beroep instellen. Dit moet u binnen drie maanden doen. Ook hierbij moet u een advocaat in de hand nemen.

Mocht u verder nog vragen hebben, kunt u ons bereiken op het volgende telefoonnummer: 0104130090

 

 

Echtscheiding Illustraties en vectorbeelden - iStock