In hoeverre is slecht weer een geldige reden om niet naar je werk te gaan?

RedactieArbeidsrecht

Een groot deel van Nederland wordt sinds zondag geteisterd door hevige sneeuwval. Voor sommigen puur plezier; voor velen ontzettend lastig. Zo staan mensen urenlang in de file, en heeft slecht weer helaas regelmatig veel vertraging op het spoor tot gevolg. Mag slecht weer dan ook als reden dienen niet op je werk te verschijnen?

In principe is het antwoord op deze vraag: nee. Woon-werkverkeer is een omstandigheid waar de werknemer zelf verantwoordelijk voor is. De werkgever is niet verplicht werknemers de mogelijkheid te bieden thuis te blijven, ook niet wanneer het KNMI bijvoorbeeld code rood afgeeft. Natuurlijk bestaat altijd de mogelijkheid met je werkgever te overleggen of er andere opties zijn, zoals thuiswerken. Stemt je werkgever hier echter niet mee in en wil je toch thuis blijven, dan kost dit je een snipper- of vakantiedag. Laat de werkgever uit zichzelf weten dat je thuis kunt blijven? Dan kost dit je geen snipperdag.

Bij sommige beroepen is fysieke aanwezigheid op de werkvloer belangrijker dan bij andere beroepen. Denk bijvoorbeeld aan leraren en mensen werkzaam in de zorg. Op hen zal een zwaardere druk rusten op werk te verschijnen. Voor bepaalde werknemers in buitendienst (zoals bouwvakkers) gelden bijzondere regels. Vaak bevatten cao’s afspraken over wel of niet werken bij slecht weer. Het is dan ook altijd verstandig de toepasselijke cao te bekijken om te weten waar je recht op hebt. Heeft u nog verdere vragen? U kunt altijd contact opnemen met de Stichting Rechtswinkel Rotterdam!

Bron: NOS

RedactieIn hoeverre is slecht weer een geldige reden om niet naar je werk te gaan?