Vaak wordt aan u in familierechtelijke zaken geadviseerd om eerst mediation te proberen, voordat de rechter aan uw probleem te pas komt. Vaak is mediation zelfs verplicht als een eerste stap. Maar wat zijn dan de voordelen van mediation en, minstens zo belangrijk, wat zijn de nadelen? In dit artikel worden deze voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet!
Voordelen van mediation:
- De betrokkenen hebben zelf invloed op de uitkomst.
– Een procedure bij de rechter betekent dat u besluit aan de rechter over te laten om een beslissing te nemen. Bij mediation geeft u het nemen van een beslissing / oplossing niet uit handen, maar bent u juist degene die samen met de ander opzoek gaat naar ‘de beste oplossing’ voor beide partijen.
- Mediation maakt het mogelijk om het ‘onderliggende probleem’ op te lossen.
– Doordat u en de andere partij samen om de tafel gaan zitten, kan het onderliggende probleem aan het licht komen. Tijdens de mediation wordt ernaar gestreefd om dit probleem op te lossen, zodat een oplossing voor de lange termijn kan worden gevonden.
- Mediation is vaak goedkoper dan een procedure voor de rechter.
– De kosten van een procedure bij de rechter liggen vaak hoger dan de kosten voor mediation. Bij de gerechtelijke procedure moet u natuurlijk rechterlijke kosten betalen (griffierecht) en advocaatkosten. Bij mediation komen in principe alleen de kosten van de mediator om de hoek kijken, welke vaak betaald worden door u en de ‘tegenpartij’.
- Informele gang van zaken bij mediation.
– De gang van zaken bij de gerechtelijke procedure is vaak formeler dan bij mediation. Denk hierbij aan formelere communicatie met de advocaat, rechter, enzovoorts. Bij mediation is dit niet het geval.
Nadelen van mediation:
- De rechter dwingt een beslissing af; de mediator niet.
– De rechter zal bij een conflict, hoe lastig die wellicht kan zijn, altijd een knoop doorhakken en tot een beslissing komen. Een mediator kan dit niet: zo werkt het niet bij mediation. U en de tegenpartij moeten, met hulp van de mediator, zelf de knoop door zien te hakken. Dit kan de mediator niet voor u doen.
- Mediation kost ook wat.
– Mediation is natuurlijk niet gratis. Als de tegenpartij telkens maar niet wil meewerken, kunnen de kosten van de mediator ook (hoog) oplopen. Tijd is geld.
- Geen actieve bijdrage van beide partijen? Geen oplossing.
– Aangezien u en de ‘tegenpartij’ degene zijn die de knoop zullen moeten doorhakken en samen tot een oplossing zullen moeten komen, bent u natuurlijk verantwoordelijk voor het komen tot een oplossing. Als beide partijen niet bereid zijn om mee te werken, zal het ook met behulp van een mediator niet lukken.