Het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer, hoe zit dat nou?

RedactieAlgemeen

Vanaf 1 juni is het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden. Dit brengt echter wel een aantal consequenties met zich mee: dit betekent namelijk niet dat alles in de trein, tram, metro of bus weer terug naar het oude is. In dit artikel leest u hierover wat meer.

Per 1 juni 2020 is iedereen verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te gebruiken. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder en ook voor het OV-personeel. De vraag die nu rijst is natuurlijk de waaromvraag. Vanwege de versoepelingen die aangekondigd zijn, zoals de mogelijkheid voor horecagelegenheden om weer gasten te ontvangen, ligt het ook in de lijn der verwachting dat er meer mensen gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Om dit op een zo veilig mogelijke manier te laten gebeuren, is het nu verplicht om een mondkapje te dragen.

Als gewone burger hoeft u geen medisch mondkapje te dragen. Deze zijn namelijk gebruikt voor medische doeleinden: voor gebruik door medische professionals en in ziekenhuizen. De meest gangbare optie voor de gewone burgers zijn de stoffen mondkapjes. Deze bieden voldoende bescherming in het openbaar vervoer om passagiers veilig te kunnen laten reizen.

Op het moment dat u geen mondkapje heeft, mag u ook niet met het openbaar vervoer reizen. U komt de bus, trein, metro of tram simpelweg niet in. Lukt het op de een of andere manier toch wel om binnen te komen, dan kunt u een boete verwachten van 95 euro.

Een vraag die wellicht bij u opkomt is of u de kosten van de van de mondkapjes bij uw werkgever kunt declareren? Dat is helaas niet mogelijk. U bent namelijk als werknemer zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop u naar en van het werk reist. Dat u als werknemer voor woon-werkverkeer bent aangewezen op het OV en u vanaf 1 juni verplicht bent om in het OV een mondkapje te dragen, betekent niet dat u die kosten bij de werkgever kunt declareren. Hier is geen juridische basis voor.