Wat zijn de belangrijkste dingen om te weten rondom het coronavirus en aankopen?
Bijna iedereen heeft een abonnement, contributie van een sportvereniging, evenementen of een cursus, die naar aanleiding van de coronamaatregelen niet doorgaat. Echter hoe is dit allemaal geregeld als er zich een pandemie voordoet? Is het mogelijk om geld terug te krijgen? De wijze waarop het geld terug kan komen, verschilt per aankoop.
Wat kunt u doen als u uw abonnement niet kan gebruiken door het coronavirus?
Als u een abonnement heeft op bijvoorbeeld de sportschool en deze plek sluit vanwege een maatregel voor het coronavirus, dan heeft u recht op een vergoeding. U kunt dan geld terugkrijgen voor de tijd dat u uw abonnement niet kon gebruiken.
Wel heeft het bedrijf waar u uw abonnement heeft de mogelijkheid om u een ander aanbod te doen, bijvoorbeeld het aanbieden van een waardebon of het gratis verlengen van uw abonnement. Echter bepaalt u zelf of u dit een redelijk tegenaanbod vindt. Hieruit volgt dus dat u het aanbod ook mag weigeren. Op het moment dat u uw abonnement wil opzeggen, hangt het altijd af van wat voor soort abonnement u heeft en de algemene voorwaarden van het bedrijf.
Is het mogelijk om uw contributie voor een sportvereniging terug te vragen?
Door invoering van bepaalde coronamaatregelen was het niet meer mogelijk om wedstrijden te spelen en te trainen bij veel sportverenigingen. Als dit voor u ook het geval was, heeft u geen recht op een vergoeding voor de betaalde contributie. In de periode dat u lid bent geweest van de vereniging, moet u contributie betalen. Hierbij maakt het niet uit of de vereniging iets voor u terugdoet. Natuurlijk is het wel altijd mogelijk om tijdens een algemene ledenvergadering een vergoeding af te spreken.
Wat kunt u doen als het evenement waar u heen zou gaan niet doorgaat?
Helaas zijn er veel evenementen afgezegd om besmettingen van het coronavirus te voorkomen. Als u een ticket heeft voor bijvoorbeeld een theatervoorstelling of een ander evenement, heeft u het recht om uw geld terug te krijgen.
Houd er wel rekening mee dat de organisator het evenement mag verplaatsen naar een andere datum. Wel heeft u altijd de mogelijkheid om hiermee niet akkoord te gaan en om uw geld alsnog terug te vragen.
Wat zijn uw rechten als een cursus niet doorgaat?
Op het moment dat een cursus waarvoor u zich heeft aangemeld niet door kan gaan door de coronamaatregelen, heeft u het recht om de cursus later in te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwemlessen. Op het moment dat u wil stoppen met de cursus, kijk dan altijd goed in de algemene voorwaarden of dit mogelijk is. Vaak is het namelijk zo dat u de hele cursus of een deel hiervan alsnog moet betalen, dit geldt ook als u ervoor kiest om niet te komen.