Het samenlevingscontract, wat is het en waar moet u op letten?

RedactieAlgemeen, Personen-, familie- en erfrecht, Uw recht

Een samenlevingscontract is een privaatrechtelijke overeenkomst waarin twee of meer personen afspraken vastleggen over hun gezamenlijke verhoudingen. Dit contract wordt vaak afgesloten door stellen die er voor kiezen te gaan samenwonen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Hoewel het samenlevingscontract niet wettelijk verplicht is, kan het van groot belang zijn om juridische en financiële afspraken vast te leggen, vooral in geval van een scheiding of overlijden.

Een samenlevingscontract biedt duidelijkheid en zekerheid op diverse vlakken. Door middel van het contract kunt u afspraken maken over zaken zoals de verdeling van kosten, eigendommen, en eventuele alimentatie. Dit helpt om misverstanden en conflicten te voorkomen, zowel tijdens de relatie als na afloop ervan.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract kan naar eigen inzicht worden vormgegeven, maar een aantal onderwerpen komen er vaker in voor:

  1. Verdeling van de kosten:

Het is verstandig om afspraken te maken over hoe de dagelijkse kosten worden verdeeld. Denk hierbij aan de huur of hypotheek, vaste lasten zoals gas, water en elektriciteit, en boodschappen. Koppels kunnen bijvoorbeeld besluiten de kosten gelijk te verdelen, of naar rato van inkomen.

  1. Eigendom en verdeling van vermogen:

Wanneer jullie gezamenlijke bezittingen hebben, zoals een huis, auto of meubels, is het belangrijk om duidelijk te beschrijven wie welke eigendommen heeft en wat er gebeurt met deze bezittingen bij een eventuele scheiding. Ook eventuele schulden kunnen in het contract worden geregeld.

  1. Woning:

Als één van de partners eigenaar is van de woning waarin jullie samenwonen, kan het samenlevingscontract regelen wat er met de woning gebeurt bij scheiding of overlijden van de eigenaar. Dit kan bijvoorbeeld door het vastleggen van een gebruiksrecht of recht van eerste koop voor de niet-eigenaar.

  1. Partneralimentatie:

Hoewel partneralimentatie niet wettelijk verplicht is voor samenwonenden zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, kunnen jullie wel afspraken maken over financiële ondersteuning na de relatiebreuk. Dit kan belangrijk zijn als één van de partners minder heeft kunnen werken door zorgtaken of andere afspraken binnen de relatie.

  1. Pensioen:

In sommige gevallen kan in een samenlevingscontract worden afgesproken dat de partner recht heeft op nabestaandenpensioen. Het is belangrijk om dit ook te regelen met de pensioenuitvoerder. Zonder een samenlevingscontract is het namelijk mogelijk dat de partner geen aanspraak kan maken op een eventueel pensioen.

Notariële akte en samenlevingscontract

Hoewel een samenlevingscontract in principe door de partners zelf kan worden opgesteld, is het aan te raden om dit via een notaris te laten doen. Een notarieel samenlevingscontract biedt namelijk meer rechtszekerheid en wordt vaak vereist door instanties zoals pensioenfondsen en hypotheekverstrekkers. Een notaris kan ook adviseren over de juridische gevolgen van bepaalde afspraken en helpen om het contract zo volledig mogelijk te maken.

Samenlevingscontract en erfenis

Een ander belangrijk aspect van een samenlevingscontract is dat het een rol kan spelen bij de erfbelasting. Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap geldt de partner in veel gevallen niet als erfgenaam. Door het samenlevingscontract en het opstellen van een testament, kan de partner als erfgenaam worden aangemerkt.

 

Een samenlevingscontract biedt duidelijkheid over financiële en juridische afspraken voor samenwonende partners, zoals de verdeling van kosten, eigendom en partneralimentatie. Het helpt problemen bij scheiding of overlijden te voorkomen. Uw samenlevingssituatie kan veranderen, bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind, het kopen van een huis of veranderingen in jullie financiële situatie. Het is daarom verstandig om het contract periodiek te herzien en waar nodig aan te passen. Wanneer u vragen heeft rondom een samenlevingscontract kan de Rechtswinkel Rotterdam helpen.