Thuiswerkvergoeding in 2025: Wat is het en wat verandert?

RedactieArbeidsrecht

Thuiswerkvergoeding in 2025: Wat is het en wat verandert?


Thuiswerken is in Nederland steeds meer de norm geworden. Dankzij technologische ontwikkelingen en de ervaringen tijdens de coronapandemie, kiezen veel mensen ervoor om (deels) vanuit huis te werken. Dit brengt echter extra kosten met zich mee. Om deze kosten te compenseren, kunnen werkgevers een thuiswerkvergoeding uitkeren. In 2025 zijn er nieuwe regels en een verhoging van de onbelaste thuiswerkvergoeding. In dit artikel leggen we uit wat een thuiswerkvergoeding is, wanneer je er recht op hebt, of het verplicht is en wat er in 2025 verandert.

Wat is een thuiswerkvergoeding?

Een thuiswerkvergoeding is een financiële tegemoetkoming die je werkgever kan geven als je (deels) vanuit huis werkt. Het bedrag is bedoeld om extra kosten te dekken die je maakt door thuis te werken, zoals elektriciteit, verwarming, internet, koffie, thee en soms ook toiletpapier of kantoorbenodigdheden. De vergoeding is dus niet bedoeld als extra loon, maar als compensatie voor de extra uitgaven die je als thuiswerker hebt.

Hoe hoog is de thuiswerkvergoeding in 2025?

In 2025 is de maximale onbelaste thuiswerkvergoeding gestegen naar €2,40 per dag. Dit betekent dat werkgevers tot €2,40 per thuiswerkdag belastingvrij mogen uitkeren. Over dit bedrag hoeft geen loonheffing of sociale premies betaald te worden. Je ontvangt het bedrag dus netto op je salarisstrook. Ook als je maar een deel van de dag thuiswerkt, mag het volledige bedrag worden uitgekeerd. Het bedrag mag hoger zijn, maar alles boven de grens zal belast worden.

Let op: je mag op één dag niet zowel de onbelaste thuiswerkvergoeding als de onbelaste reiskostenvergoeding ontvangen. Je werkgever moet dus kiezen welke vergoeding je op een bepaalde dag krijgt.

Wanneer heb je recht op een thuiswerkvergoeding?

De meeste mensen denken dat ze automatisch recht hebben op een thuiswerkvergoeding, maar dat is niet zo. In Nederland is het niet wettelijk verplicht om een thuiswerkvergoeding te geven. Het is dus aan je werkgever om te bepalen of je deze vergoeding krijgt. Wel kan het zijn dat er in je cao (collectieve arbeidsovereenkomst) afspraken zijn gemaakt over een vergoeding voor thuiswerken. In dat geval moet je werkgever zich hieraan houden.

Als je werkgever geen vergoeding geeft, kun je altijd vragen of dit mogelijk is. Steeds meer bedrijven bieden een thuiswerkvergoeding aan als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden, omdat het goed is voor de werksfeer en de betrokkenheid van werknemers.

Hoe regel je een thuiswerkvergoeding?

Als je werkgever een thuiswerkvergoeding aanbiedt, kun je deze meestal automatisch ontvangen als je aangeeft dat je thuiswerkt. Sommige werkgevers vragen om bewijsstukken, zoals bonnetjes of facturen, maar meestal krijg je gewoon een vast bedrag per dag of per maand. Twijfel je of je recht hebt op een vergoeding? Kijk dan in je cao of vraag het na bij je HR-afdeling.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? De Rechtswinkel Rotterdam is telefonisch bereikbaar op maandag en donderdag van 13:30 tot 17:30 en op dinsdag, woensdag en vrijdag van 8:30 tot 12:30.