Aansprakelijkheid bij blikschade

RedactieAlgemeen

 

In de afgelopen dagen heeft Nederland weer even kunnen genieten van de sneeuw. Naast de sneeuwpret en de mooie foto’s die dit weer opleverde, zitten er ook nadelen aan dit winterse weer. Zo stonden we als Nederlanders weer massaal in de file door de sneeuwbuien en gebeurden er weer een flink aantal verkeersongevallen op de Nederlandse wegen. Wanneer u  in een verkeersongeval betrokken bent is het vaak zo dat u, naast eventuele andere schade, blikschade heeft opgelopen aan uw voertuig. Deze blikschade kan de nodige vragen oproepen, zoals: Wie is er aansprakelijk voor de blikschade? Hoe dien ik deze aansprakelijkheid te bewijzen? Wie is aansprakelijk bij een eenzijdig ongeval? Deze vragen worden in onderstaand stuk behandeld.

Aansprakelijkheid verkeersongeval

Als er sprake is van een verkeersongeval dient iedere betrokkenen zijn eigen schade te dragen. Op deze regel is echter een uitzondering, namelijk in het geval dat een ander aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade. In dat geval dient diegene de schade te dragen. Iemand is aansprakelijk wanneer het verkeersongeval door hem is ontstaan en deze persoon dus een onrechtmatige daad, zoals neergelegd in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek, begaat tegenover de andere betrokkenen.Vaak stelt men dat diegene die schuld heeft aan het ongeluk aansprakelijk is. Dit gaat ook in de meeste gevallen op, alleen let u wel op dat schuld en aansprakelijkheid verschillende begrippen zijn.  Zo is een automobilist in de meeste gevallen aansprakelijk bij een ongeluk met een voetganger of fietser, ook al heeft hij geen schuld aan het ontstaan van het ongeluk.

Om de andere betrokkene aansprakelijk te stellen voor de aan uw voertuig opgelopen blikschade dient u te bewijzen dat diegene aansprakelijk is en dat uw schade veroorzaakt is door het ongeluk. U kunt dit bewijzen door middel van verschillende bewijsmiddelen zoals foto’s of verklaringen van getuigen. Het belangrijkste bewijsmiddel in het geval van een verkeersongeval is echter het Europese schadeformulier. Zorg dus altijd dat u na een verkeersongeval dit formulier samen met de andere betrokken invult!

Aansprakelijkheid eenzijdig verkeersongeval

Als u blikschade lijdt aan uw voertuig als gevolg van een eenzijdig verkeersongeval bent u natuurlijk bijna altijd zelf aansprakelijk voor deze schade. Er zijn echter gevallen waarin u niet aansprakelijk bent voor uw schade maar de wegbeheerder. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer het ongeluk is ontstaan doordat er een gat in de weg zat of een putdeksel loslag. Om in dit geval de wegbeheerder aansprakelijk te stellen moet het gaan om een gebrek aan de weg dat bij normaal weggedrag een gevaar tot schade oplevert voor de weggebruiker. U dient dan te bewijzen dat er sprake was van een dergelijk gebrek aan de weg en dat uw schade is ontstaan door dit gebrek aan de weg. Als u dit voldoende kunt bewijzen is de wegbeheerder in beginsel aansprakelijk voor uw schade aan uw voertuig tenzij de wegbeheerder het gebrek niet kon voorkomen, de wegbeheerder kan bewijzen dat hij niet genoeg geld heeft om nog meer onderhoud te plegen of dat de schade is ontstaan als gevolg van uw onvoorzichtigheid.

Heeft u naar aanleiding van dit stuk nog vragen of wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u ons bellen op 010-4130090.