Door het coronavirus heeft het kabinet een aantal maatregelen genomen om onze gezondheid te beschermen. Deze maatregelen hebben gevolgen op u als werknemer. Er zijn een aantal basisregels waar iedereen zich aan moet houden. Namelijk:
– Het RIVM adviseert om zo veel mogelijk thuis te werken. Dit kan echter niet worden afgedwongen. Indien u geen klachten heeft, dan mag de werkgever verlangen dat u op werk komt.
– Als u op werklocatie bent houdt u 1,5 meter afstand van anderen. Is dit niet mogelijk? Dan zal de werkgever kiezen voor een effectieve maatregel, zoals het plaatsen van plexiglasschermen tussen werkplekken.
– Heeft u klachten die lijken op corona of heeft een huisgenoot corona? Dan blijft u thuis. Neem altijd contact op met de GGD.
– In publieke binnenruimtes draagt u een niet-medisch mondkapje.
Mag mijn werkgever mij verplichten om een mondkapje te dragen?
Om de besmettingskans zoveel mogelijk te verkleinen op of tijdens het werk, is uw werkgever verplicht om er alles aan te doen om dit risico op besmetting te verkleinen. Uw werkgever zal beschermingsmateriaal aanbieden of u koopt dit zelf. De kosten voor middelen zoals zeep, handschoenen, desinfectiemiddel of papieren handdoekjes zijn voor rekening van uw werkgever. Mocht u er voor kiezen om zelf de middelen aan te schaffen, dan kunt u dit dus altijd declareren. Het is voor uw eigen gezondheid van belang om u te houden aan de voorgestelde maatregelen. Hierdoor helpt u mee aan een gezonde en veilige werkplek.
Wat moet ik doen als ik geen mondkapje kan/wil dragen?
Voor uw eigen veiligheid en dat van anderen, is het belangrijk dat u zich houdt aan de voorgestelde maatregelen van uw werkgever. Indien u door een geldige reden niet in staat bent om een mondkapje te dragen, dan kunt u hierover in gesprek gaan met uw werkgever. Onder een geldige reden vallen bepaalde medische aandoeningen. Het is belangrijk dat u samen tot een goede oplossing komt, zoals het dragen van een ander soort mondkapje.
Mocht u geen geldige reden hebben om het dragen van een mondkapje te weigeren, dan kan uw werkgever maatregelen tegen u nemen in de vorm van een officiële waarschuwing. Indien de werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden zonder een mondkapje, dan zal u door uw eigen toedoen niet meer inzetbaar zijn als werknemer en zonder verrichte arbeid geen loon ontvangen. Mocht u blijven weigeren om aan deze maatregel te voldoen dan zal de werkgever grond hebben om u te ontslaan.