Misschien heeft u al een tijdje het plan om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, of misschien kwam u dit artikel toevallig tegen en vraagt u zich nu af of het ook iets voor u is. In deze blogpost zal ik vertellen wat een rechtsbijstandverzekering is en in welke gevallen u een beroep kunt doen op de verzekering.
Wat is een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten voor rechtsbijstand. U kunt zich verzekeren voor een aantal rechtsgebieden. De meest voorkomende zijn consument, inkomen, wonen en verkeer.
Voorbeelden van conflicten waarbij u zich kunt beroepen op een rechtsbijstandverzekering zijn:
- U wordt ontslagen en wil u hiertegen verzetten
- Uw vlucht was vertraagd en u wilt hiervoor een vergoeding
- U krijgt ruzie met uw buren over het gedeelde oprit
Welke kosten worden gedekt?
De verzekeraar heeft juristen in dienst waar u gebruik van kunt maken, maar het is soms ook mogelijk om een externe advocaat in te schakelen. Dit verschilt per verzekeraar. Wat ook verschilt per verzekeraar, is de mogelijkheid om een eigen risico te betalen.
Als u een verzekering af wilt sluiten, is het belangrijk om goed voor ogen te hebben waar u precies voor gedekt bent, juist omdat het zo moeilijk is de risico’s goed te overzien. Bent u bang opgelicht te worden bij online aankopen? Let dan in het bijzonder op een eventueel minimumbedrag (‘franchise’ in verzekeringstermen) voor de claim. Wilt u zich laten verzekeren tegen advocatenkosten in een rechtszaak? Let dan op zaken als de vrije advocatenkeuze en of de kosten voorafgaand aan een rechtszaak (tijdens de minnelijke fase) ook vergoed worden.
Is er nog iets dat ik moet weten voordat ik er eentje afsluit?
U kunt geen rechtsbijstandverzekering afsluiten als u een conflict aan ziet komen of wanneer u al een conflict heeft. Eventueel is het wel mogelijk om met korting juridisch advies te krijgen.
De kosten van de verzekering zijn, zoals altijd, afhankelijk van de dekking. Ook is de prijs afhankelijk van uw gezinssituatie. Heeft u een partner en drie thuiswonende kinderen dan betaalt u meer, bent u alleenstaand dan betaalt u minder.
Tot slot: Leest u vooral de polisvoorwaarden door voordat u zich verzekert. Natuurlijk is het altijd belangrijk om dit te doen, maar het komt toch vaak voor dat mensen voor verassingen komen te staan. Zorg dat u van tevoren een goed beeld heeft van wat wel gedekt is en wat niet, en maak op basis daarvan een afweging bij het afsluiten.
Heeft u vragen over uw polis, of heeft u een andere juridische vraag, bel ons gerust!