Bij het sluiten van een overeenkomst tussen twee partijen ontstaan tussen deze twee partijen juridisch bindende rechten en plichten. Echter, uit de praktijk komt helaas geregeld naar voren dat één van de partijen vindt dat de overeenkomst niet is nagekomen omdat de resultaten niet voldoen aan de daaraan gestelde verwachtingen. Of dit juridisch gezien ook een schending van de overeenkomst oplevert en zo ja, wat hiertegen kan worden gedaan, zal in dit artikel uiteen worden gezet.
Verwachtingen vs. afspraken
Wanneer een overeenkomst wordt gesloten tussen partijen zullen zij logischerwijs een bepaalde verwachting stellen aan het resultaat van deze overeenkomst. Wat hier een probleem kan leveren ziet erop dat de door de partijen gestelde verwachtingen niet altijd met elkaar overeenkomen: de ene partij heeft een ander resultaat voor ogen dan de andere partij. Dit kan komen doordat de verwachtingen niet expliciet zijn vastgelegd, maar ook doordat de partijen deze niet op dezelfde manier hebben geïnterpreteerd wanneer deze wel waren vastgelegd in de overeenkomst. Hierbij kan worden gedacht aan een dienst die is afgesproken, maar waarvan de kwaliteit tegenvalt. Toch hoeft dit niet direct te betekenen dat dat er sprake is geweest van wanprestatie. Het is belangrijk om de bewoordingen van de overeenkomst duidelijk en concreet vast te stellen om dergelijke problemen te voorkomen.
Wanneer is er sprake van wanprestatie?
Er is pas sprake van wanprestatie als een partij zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet tijdig of niet behoorlijknakomt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om:
- Het niet leveren van een product of dienst;
- Het leveren van iets anders dan is afgesproken (non-conformiteit);
- Het leveren van slechte kwaliteit, mits kwaliteitseisen zijn vastgelegd.
Als er alleen sprake is van teleurstellende verwachtingen zonder concrete afspraken, dan wordt het juridisch lastig om van wanprestatie te spreken.
Wat kun je doen bij tegenvallende resultaten van de overeenkomst?
Mocht er sprake zijn van een mogelijk onjuist nagekomen overeenkomst, dan zijn er verschillende juridische en praktische middelen die kunnen worden ingezet:
- Ingebrekestelling sturen: de ene partij stelt de andere partij schriftelijk op de hoogte van het tekortschieten in de nakoming van de overeenkomst en geeft een redelijke termijn om deze alsnog correct na te komen.
- Ontbinding van de overeenkomst: als herstel niet (meer) mogelijk of niet wenselijk is, dan kan de overeenkomst in bepaalde gevallen worden ontbonden waarbij de verplichtingen vervallen.
- Het eisen van schadevergoeding: mocht een partij schade hebben geleden wegens het niet nakomen van de overeenkomst, dan kan deze in sommige gevallen schadevergoeding vorderen.
- Onderhandelen of bemiddelen: in plaats van direct naar de rechter te stappen, kan er ook voor worden gekozen middels onderhandelingen of een mediator tot een oplossing te komen. Dit is vaak sneller en goedkoper.
- Voorzorgsmaatregelen nemen bij nieuwe overeenkomsten: zorg voor duidelijke, schriftelijke afspraken waarin verwachtingen zo concreet mogelijk zijn vastgelegd. Denk aan opleverdata, kwaliteitsnormen, garanties en sancties bij niet-nakoming.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? De Rechtswinkel Rotterdam is telefonisch bereikbaar op maandag en donderdag om 13:30-17:30 en op dinsdag, woensdag en vrijdag om 8:30-12:30.