Afgelopen week kwam onze minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, niet al te positief in het nieuws; op zijn huwelijksdag overtraden zijn gasten de welbekende anderhalvemeter-regel door een groepsfoto te nemen. Zijn geloofwaardigheid liep hierdoor een deuk op. Het geeft tegelijkertijd aan dat het constant bewaren van de anderhalve meter een grote uitdaging is. Echter, bij overtreding van de regel riskeert men de in volksmond genoemde ‘coronaboete’. Maar hoe zit het nu precies met deze gevreesde boete? In dit artikel zal getracht worden om daarop een antwoord te geven.
Wat is de coronaboete exact?
De coronaboete is een boete voor het overtreden van de coronanoodverordening. Wie zich niet aan de anderhalve meterregel of het samenscholingsverbod houdt, kan een flinke boete krijgen van 390 euro.
Strafbeschikking
Let op: de coronaboete is eigenlijk geen boete, maar een strafbeschikking. Dit is belangrijk om te weten want een strafbeschikking is een vonnis waar geen rechter in beeld komt, opgelegd door het Openbaar Ministerie.
Strafblad
Een strafbeschikking hoger dan 100 euro zorgt ervoor dat je een justitiële aantekening krijgt. Dit betekent met andere woorden dat je een strafblad krijgt. De aantekening blijft 5 jaar staan. Minderjarigen vanaf 14 jaar kunnen ook een aantekening krijgen en dus een strafblad opbouwen. Om dat te voorkomen, krijgen minderjarigen meestal een maximale boete van 95 euro.
Aanvechten van de boete
Als je het niet eens bent met de boete, dan kun je verzet aantekenen. Het Openbaar Ministerie buigt zich dan nog een keer over de zaak. Vaak valt en staat een zaak met de tekst van het proces-verbaal. Die is niet altijd even nauwkeurig en dus juridisch niet waterdicht. Om die reden is bezwaar maken altijd nuttig. De optie is er daarna ook altijd nog om de boete aan te vechten bij de rechter indien het Openbaar Ministerie haar standpunt na het verzet niet wijzigt. Belangrijk: als je de boete betaalt dan erken je daarmee schuld en krijg je dus een strafblad!
Met het voorgaande heb ik in een notendop uitgelegd hoe het zit met de coronaboete. Als u specifieke vragen heeft over uw situatie omtrent de aan u opgelegde boete, kunt u altijd telefonisch contact opnemen met onze Rechtswinkel.