Huurwoning in oude staat opleveren?
Indien u in een huurwoning woont, dan zal de vraag zich ooit voor doen in welke staat u de woning dient af te leveren aan de verhuurder. Moet u de woning in de oude staat herstellen of hoeft u veranderingen aan de huurwoning niet ongedaan te maken?
De verhuurder wil meestal dat u de woning in dezelfde staat achterlaat als omschreven in de opnamestaat. Een opnamestaat is een beschrijving van de woning welke verstrekt wordt bij het aangaan van de huurovereenkomst. Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen situaties waarin een opnamestaat aanwezig is en situaties waarin geen opnamestaat aanwezig is.
Opnamestaat aanwezig
In dit geval dient u de woning in dezelfde staat af te leveren als in de opnamestaat beschreven staat. Indien u geen toestemming heeft gekregen van de verhuurder dienen grote, maar ook kleine veranderingen, zoals een gordijnrails of laminaat, te worden hersteld. Het is soms denkbaar dat de verhuurder u tegemoet wil komen. Het is daarom raadzaam om in gesprek te gaan.
Normale slijtage behoeft niet te worden hersteld, schade wel.
Indien u toestemming van de verhuurder heeft gekregen om veranderingen aan te brengen, zoals het plaatsen van centrale verwarming, dan behoeft u deze niet te herstellen. Voor deze veranderingen is het zelfs mogelijk om een vergoeding te vragen. Indien de verhuurder deze vergoeding niet wil betalen, is het mogelijk om dit af te dwingen bij de rechter.
Opnamestaat niet aanwezig
In dit geval dient u de woning in dezelfde staat af te leveren als bij het aangaan van de huurovereenkomst. Indien de verhuurder stelt dat u veranderingen heeft aangebracht, dan dient de verhuurder dit te bewijzen. Dit geldt tevens voor schade aan de woning.
Echter, indien u voor 1 augustus 2003 een huurovereenkomst heeft afgesloten, dan draagt u als huurder de bewijslast. Het is dan dus aan u om te bewijzen dat de door de verhuurder gestelde veranderingen al bestonden ten tijde van het aangaan van de huurovereenkomst.
Een andere vraag die zich kan voor doen, is of de verhuurder de woning mag inspecteren. Het antwoord op deze vraag is ja, dat mag hij. Vaak worden er twee inspecties uitgevoerd: een voorinspectie en een eindinspectie. Voorwaarde is wel dat deze inspecties schriftelijk worden aangekondigd en worden bevestigd.
Voorinspectie
De voorinspectie vindt minimaal twee weken voor het ten einde lopen van de huurovereenkomst plaats. De verhuurder zal tijdens de voorinspectie een rapport opstellen met welke herstelwerkzaamheden dienen te worden uitgevoerd.
Eindinspectie
De verhuurder zal tijdens de eindinspectie kijken of u de herstelwerkzaamheden daadwerkelijk heeft uitgevoerd. Indien u de herstelwerkzaamheden niet heeft uitgevoerd, dan mag de verhuurder deze herstelwerkzaamheden op uw kosten laten uitvoeren.
Voor vragen of meer informatie kunt u ons altijd gratis bellen op het volgende nummer: 010-4130090