Een werkgever mag in principe besluiten om een tijdelijk arbeidscontract niet te verlengen. Daar hoeft hij geen reden voor te geven. Het contract is tijdelijk dus hij heeft het recht om het niet te verlengen als het voorbij is. Toch zijn er regels waar de werkgever zich aan moet houden als hij uw contract niet wil voortzetten.
De aanzegplicht: op tijd laten weten dat uw contract stopt
Bij tijdelijke contracten (contract bepaalde tijd) van zes maanden of langer moet de werkgever minstens één maand vóór het einde van het contract schriftelijk laten weten of het wordt verlengd of niet. Dit heet de aanzegplicht.
Zo’n bericht mag op verschillende manieren worden verstuurd. Zolang het schriftelijk is, voldoet het. Dit kan dus een brief, maar ook een berichtje op de telefoon zijn. Alleen mondeling zeggen dat uw contract stopt, is dus niet voldoende. Het moet dus echt schriftelijk.
Soms staat er al in het contract zelf dat het niet verlengd wordt. Ook dat geldt als een geldige aanzegging. Dus controleer altijd even of er al een aanzegging hierover in uw contract staat geschreven.
Wat als de aanzegging te laat komt of niet is gedaan?
- Heeft de werkgever te laat schriftelijk laten weten dat uw contract niet wordt verlengd? ➔ Dan heeft u recht op een schadevergoeding.
De vergoeding is dan naar rato van de dagen die te laat zijn.
- Bijvoorbeeld: is de aanzegging 6 dagen te laat, dan krijgt u 6 dagen van uw bruto maandsalaris vergoed.
- Heeft de werkgever helemaal geen schriftelijke aanzegging gedaan? ➔ Dan heeft u recht op een vergoeding ter hoogte van één bruto maandsalaris.
Let op: U moet wel op tijd actie ondernemen.
Wilt u aanspraak maken op zo’n vergoeding? Dan moet u binnen twee maanden na het einde van uw contract een procedure starten bij de kantonrechter. Als u later dan dit bent maakt u geen aanspraak meer op de vergoeding.
Het is natuurlijk mogelijk om eerst een mail of brief naar uw werkgever te sturen en aan te geven dat hij zijn aanzegplicht niet is nagekomen, en dat u hierdoor recht hebt op een vergoeding. Dit kunt u dan eerst bespreken met uw werkgever.
In het kort heeft u dus aanspraak:
- Als er geen schriftelijk bericht is gestuurd
- En/of als dit bericht te laat is verstuurd