Ontbinding: Wat is het en wanneer heb ik er recht op?

RedactieVerbintenissenrecht

Wat is ontbinding? 

Als je een verbintenis aangaat met een andere partij en die partij komt zijn verplichting vanuit die verbintenis niet na, dan heb je recht op ontbinding. Dit vindt plaats door een schriftelijke verklaring aan de tekortkomende partij. Bij ontbinding is geen sprake van terugwerkende kracht. De overeenkomst was in eerste instantie wel geldig, maar is nu door de ontbinding beëindigd. De prestaties die al zijn verricht, worden ongedaan gemaakt. Dit is een verbintenis tot . Als het niet mogelijk is een prestatie ongedaan te maken, komt hiervoor een schadevergoeding in de plaats. 

 

Tekortkoming in de nakoming 

Het recht op ontbinding ontstaat door een tekortkoming in de nakoming van de andere partij. In beginsel rechtvaardigt elke tekortkoming ontbinding, tenzij deze te gering is. Is het tekortschieten van de andere partij dusdanig klein, dan is er geen recht op ontbinding. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als er een afspraak is gemaakt om 500 producten te leveren en er zijn 495 producten geleverd. Deze tekortkoming is dusdanig klein dat u wel recht heeft op aflevering van de laatste 5, maar niet op ontbinding. 

 

Eerst in verzuim 

Het recht op ontbinding ontstaat pas als de tekortkomende partij in verzuim is, voor zover nakoming nog mogelijk is. Dit betekent dat er eerst een ingebrekestelling moet worden verstuurd. Dit is een brief aan de tekortkomende partij waarin nakoming wordt gevorderd en een redelijke termijn voor die nakoming wordt gesteld. Als de tekortkomende partij dan nog steeds niet nakomt, is die in verzuim. In drie soorten gevallen treedt verzuim al in voordat een ingebrekestelling is verstuurd: 

  • Als de verplichting op een strikt moment uitgevoerd moest worden en dit is niet gehaald, heeft latere nakoming geen nut meer en is de tekortkomende partij direct in verzuim. 
  • Als de verbintenis voortvloeit uit een onrechtmatige daad of strekt tot schadevergoeding. 
  • Als uit een mededeling van de partij duidelijk blijkt dat deze niet zal nakomen, treedt verzuim ook direct in. 

 

Hoe komt ontbinding tot stand

Ontbinding vindt plaats door een schriftelijke verklaring te sturen naar de tekortkomende partij waarin wordt ontbonden en de reden(en) waarom wordt ontbonden. Dit is buitengerechtelijke ontbinding en hiervoor hoef je dus niet naar de rechter. Als de tekortkomende partij het niet eens is met de ontbinding, kan via de rechter worden verzocht de ontbinding te bevestigen. Daarnaast is het mogelijk ontbinding te verzoeken bij de rechter. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? De Rechtswinkel Rotterdam is telefonisch bereikbaar op maandag en donderdag van 13:30-17:30 en op dinsdag, woensdag en vrijdag van 8:30-12:30.