Yes, een baan! Daarbij komt dan vaak een arbeidsovereenkomst bij kijken. Het is van belang om deze arbeidsovereenkomst goed door te lezen, maar waar moet je dan goed naar kijken?
Allereerst is de proeftijd van belang. Dit is een periode waarin jij kan ontdekken of dit de baan is die jij wilt en of het aan je verwachtingen voldoet. Niet alleen voor jou is dit een belangrijke periode, maar ook voor de werkgever. Jullie kunnen beiden namelijk besluiten om het dienstverband niet voor te zetten. Staat de proeftijd niet in de arbeidsovereenkomst? Dat kan, een proeftijd is niet verplicht. Een proeftijd mag zelfs niet opgenomen worden in sommige gevallen.
Ten tweede moet je letten op de periode. Je kan een contract krijgen voor een bepaalde of onbepaalde tijd. Een bepaalde tijd betekent namelijk dat het een tijdelijk contract is. Daarna mag je werkgever zonder reden het contract niet verlengen. Dit is dus belangrijk om bij stil te staan!
Ten derde, fijn om te weten zijn de afspraken met betrekking tot vakantie. Je hebt bij een bepaald aantal uren dat je werkt, een bepaald aantal wettelijke vakantiedagen waar je recht op hebt.
Als vierde het concurrentiebeding. Als er een concurrentiebeding is opgenomen, moet je deze goed doornemen en overwegen of dit voor jou geen nadelige gevolgen heeft in de toekomst. Een concurrentiebeding kan jou in de toekomst bepaalde banen ontnemen.
Als vijfde, de opzegtermijn. Als het zo ver is dat je wilt opzeggen, is het van belang om te weten hoe lang je daar de tijd voor hebt. Als je bijvoorbeeld al een nieuwe baan hebt en je deze baan moet opzeggen is het niet fijn om voor verrassingen te staan.
Als laatste ziekte. Het kan zijn dat hier niks over in je arbeidsovereenkomst staat. Dan is de werkgever verplicht de eerste twee dagen van ziekte door te betalen, minimaal 70% van je loon. Echter, het kan wel in je arbeidsovereenkomst staan. Kijk dan of dit bij jou past, zo niet, overleg dit met jouw toekomstige werkgever!
Kortom, er zijn veel dingen waar je goed op moet letten als je een arbeidsovereenkomst voor handen krijgt. Kijk hier goed naar en ga eventueel in overleg met je toekomstige werkgever.