Woon je in een huurhuis en gaan jullie scheiden, dan moeten jullie zelf bepalen wie er in de huurwoning blijft wonen. Je hebt namelijk als een getrouwd stel allebei even veel recht op de huurwoning. Ook bij geregistreerd partnerschap heb je even veel recht op de huurwoning.
Hoofdhuurder of medehuurder
Als echtgenoot of als partner ben je automatisch medehuurder. Het maakt hierbij niet uit of je naam wel of niet op het huurcontract staat. Wanneer je als medehuurder het huis toegewezen krijgt, dan word jij hoofdhuurder. Het is wel handig om na de scheiding de tenaamstelling op het huurcontract te laten aanpassen. Vraag dan ook gelijk een technische inspectie aan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Als je er samen niet uitkomt
Wie er in de woning blijft, bepalen jullie in eerste instantie zelf. Kom je er samen niet uit dan kan je het probleem bij de rechter voorleggen. Als jij en je partner kinderen hebben, dan is de kans groot dat die het huis toewijst aan de persoon waar de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen. Als jullie geen kinderen hebben dan zal de rechter een belangenafweging maken. Wie kan het makkelijkste de woning betalen? Wie kan makkelijk ergens anders terecht? Wie werkt in de buurt van de woning? Naar dit soort dingen wordt gekeken. Op basis hiervan neemt de rechter een besluit.
Huurwoning en voorlopige voorziening
Om er zeker van te zijn dat je tijdens de scheiding in de huurwoning kan blijven wonen, kun je bij de rechter een voorlopige voorziening voor het gebruik van het huis aanvragen. Je ex-partner moet dan het huurhuis verlaten. De voorlopige voorziening eindigt wanneer de scheiding definitief is. De rechter kan daarna besluiten dat het redelijk is om het huurhuis aan je ex-partner toe te wijzen. Je kan daarom een verlening aanvragen van de voorlopige voorziening, zodat je niet gelijk het huis hoeft te verlaten.
Urgentieverklaring
Stel, je mag niet in het huis blijven. Krijg je dan voorrang als je een nieuwe huurwoning zoekt? Een scheiding is een reden voor een urgentieverklaring. Of je die ook krijgt hangt af van de omstandigheden van het geval. Hier wordt in elke gemeente anders mee omgegaan.