Wie is er verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

RedactiePersonen-, familie- en erfrecht

Als een naaste overlijdt, zijn er vaak veel dingen om te regelen. De uitvaart is in de eerste periode een grote taak. Deze taak vergt veel tijd en geld. Soms heeft de overledene goed vastgelegd hoe de uitvaart eruit moet zien en hoe deze betaald moet worden, bijvoorbeeld door middel van een uitvaartverzekering. Af en toe komt het alleen voor dat dit niet het geval is. Hoe worden de kosten van de uitvaart in dit geval betaald?

Opdrachtgever van de uitvaart

Degene die opdracht geeft voor de uitvaart is ook verantwoordelijk voor de betaling hiervan. De opdrachtgever is degene die zijn handtekening zet onder de overeenkomst met de uitvaartverzorger. 

Dit betekent niet per se dat de opdrachtgever het geld uit eigen zak moet halen. De uitvaart wordt in eerste instantie betaald met het geld uit de erfenis. Als er een positieve erfenis is, dus meer geld dan schulden, gaan de kosten van de uitvaart van het te erven geld af. Als er een negatieve erfenis is, of de uitvaartkosten hoger zijn dan de positieve erfenis, dan worden de (overgebleven) kosten onderdeel van de schulden in de erfenis. 

Preferente schulden

Uitvaartkosten zijn preferente schulden. Dit betekent dat, tijdens de afwikkeling van de erfenis, deze kosten voldaan zullen worden voordat schulden worden afgelost bij andere schuldeisers.

Gemeentelijke uitvaart

Als er geen opdrachtgever voor de uitvaart op staat, neemt de gemeente waar de overledene zich bevindt deze taak op zich. De kosten hiervan kunnen verhaald worden op de erfgenamen, als zij de erfenis hebben geaccepteerd.

Als de kosten niet op deze manier betaald kunnen worden, kan de gemeente de kosten verhalen op degene die een onderhoudsplicht hadden tegenover de overledene. In de wet zijn dit bloed- en aanverwanten zoals de echtgenoot, ouders en kinderen, die “tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest”.

In dit geval geldt de verplichting om de kosten te voldoen ook als zij de erfenis hebben verworpen of beneficiair hebben aangevraagd. Deze verplichting geldt ook als er geen of weinig contact was.

Beneficiair aanvaarden erfenis

Als een nabestaande de erfenis beneficiair aanvaardt betekent dit dat eventuele schulden van de overledene niet met het eigen geld betaald hoeven te worden. Wel moet de erfenis vereffend worden, en moeten schulden dus voldaan worden met het geld en de spullen uit de erfenis. Als er meer schulden zijn dan de waarde van het geld en de spullen uit de erfenis, wordt de waarde eerlijk verdeeld over de schuldeisers. De kosten van de erfenis kunnen in het geval van een gemeentelijke uitvaart daarentegen wel op de erfgenamen worden verhaald.