Hoe maak je een boedelverdeling bij een scheiding?

RedactiePersonen-, familie- en erfrecht

Mediation-scheiden-1024x576

Jullie gaan scheiden, dus alle bezittingen zullen verdeeld moeten worden. Je hebt al samen bepaald wat er met het huis gebeurt. De volgende stap is de boedelverdeling. Onder de inboedel valt alles wat een waarde heeft. Je moet dan denken aan alle spullen in jullie huis, garage en tuin, zoals een bankstel, servies, auto en grasmaaier.

Hoe pak je de boedelverdeling aan? 

  1. Wat moet er verdeeld worden; maak een inventarisatie.
  2. Bepaal de waarde van de inboedel.
  3. Maak de daadwerkelijke verdeling.
  4. Is er een groot verschil in waarde?

Maak een inventarisatie

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ben je allebei voor de helft eigenaar van alle goederen. Bij huwelijkse voorwaarden heb je misschien samen afgesproken, dat bepaalde goederen gemeenschappelijk eigendom zijn. In beide gevallen is het verstandig om samen een uitgebreide inventarisatie te maken van de spullen die verdeeld moeten worden.

Verknochte goederen

Verknochte goederen, zoals sieraden, kleding en erfenissen of schenkingen zijn niet automatisch gemeenschappelijk eigendom. De verknochte goederen behoren toe aan de eigenaar en hoeven niet altijd meegenomen te worden in de boedelverdeling.

Bepaal de waarde

Je moet de waarde van de inboedel bepalen om tot een eerlijke verdeling te komen. Dit blijft moeilijk, want de meeste spullen uit de inboedel zijn natuurlijk gebruikt. Een taxateur kan je helpen tot een reële waarde te komen.

Goederen die je op je verjaardag gekregen hebt of goederen die afkomstig zijn uit de familie hebben voor de eigenaar een emotionele waarde. Je kunt samen afspreken dat deze spullen uit de inboedel niet onderling verdeeld worden, maar eigendom blijven van degene die ze heeft gekregen.

De daadwerkelijke verdeling

Als alles is verdeeld, tel je de waarde bij elkaar op en zie je onder de streep of de verdeling ongeveer gelijk is. Zit er onderling een groot verschil in de waarde, dan moet dit verschil met de ander verrekend worden.
Je kunt de inboedel ook verdelen met gesloten beurzen. Apart van elkaar geef je dan aan op een lijst wat je graag zou willen hebben. Aan het einde van de rit vergelijk je de lijsten met elkaar. Zijn er zaken uit de inboedel die jullie allebei willen hebben, verdeel die dan in onderling overleg. Let er hierbij op dat je tot een verdeling komt die redelijk en billijk is.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met de onafhankelijke en erkende taxateurs van Value & Views. Zij helpen jullie graag verder!

TIP:

Wat als de boedelverdeling niet lukt?

Een boedelverdeling is onvermijdelijk. Mocht je er samen niet uitkomen, dan kan een echtscheidingsbemiddelaar helpen om goede afspraken te maken. Wil je ex-partner niet meewerken aan mediation, dan kun je bij de rechter een verzoek tot boedelverdeling indienen. De rechter doorloopt dezelfde vier stappen. Het grote verschil is dat er bij de rechter geen emoties meespelen. Schakel een advocaat in om je hierin te adviseren.

Kinderen en inboedel

De spullen van de kinderen zijn van de kinderen. Voor de kinderen is het belangrijk, dat ze zelf bepalen welke spullen bij welke ouder komen te liggen. In beide huizen is een kinderkamer nodig. Voor kinderen is het prettig om vertrouwde spullen in zowel het huis van de moeder als het huis van de vader te hebben. Voor tieners kan een scheiding aanleiding zijn om op kamers te gaan. Zij nemen dan hun eigen spullen gewoon mee.

 

bron: www.echtscheiding-wijzer.nl

 

RedactieHoe maak je een boedelverdeling bij een scheiding?