Wijziging partneralimentatie

RedactieAlgemeen

Als u en uw (ex-)partner gescheiden zijn, kan er bij de scheiding beslist zijn dat er partneralimentatie betaald moet worden. Maar wat gebeurt er als u alimentatie ontvangt en u samen gaat wonen met een nieuwe partner? Of als u meer of juist minder gaat verdienen? Ik zal in dit artikel uitleggen welke factoren invloed kunnen hebben op de hoogte van de partneralimentatie en hoe de wijziging in zijn werk gaat.

De eerste situatie die ik wil bespreken is de situatie waarin degene die alimentatie ontvangt gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat met een nieuwe partner. In dit geval vervalt in principe het recht op alimentatie.

Bij de scheiding heeft de rechter gekeken naar het geld dat de ontvangende ex-partner nodig heeft om rond te komen (dit wordt ‘behoefte’ genoemd) en naar het bedrag dat de betalende ex-partner maandelijks kan missen (dit wordt ‘draagkracht’ genoemd). Als de draagkracht minder groot is dan de behoefte, ontvangt de ontvangende ex-partner minder geld dan hij eigenlijk nodig heeft volgens de rechter. Als de ontvangende ex-partner (weer/meer) gaat werken, heeft het bedrag dat hij verdient tot het bedrag van de behoefte, geen invloed op de hoogte van de partneralimentatie. Als de ontvangende ex-partner méér dan dat gaat verdienen, kan dat reden zijn voor wijziging van de alimentatie. Een verandering van de draagkracht van de betalende ex-partner kan ook een reden zijn voor wijziging. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als de betalende ex-partner meer of minder gaat verdienen of samen gaat wonen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de partneralimentatie eventueel aan te passen, die ik hieronder kort zal toelichten.

De eerste mogelijkheid is dat u samen met uw ex-partner nieuwe afspraken maakt en die afspraken vastlegt in een overeenkomst. Als jullie niet precies weten hoe jullie de alimentatie moeten herberekenen, kunnen jullie gebruik maken van de website https://www.lbio.nl/berekenen-alimentatie/aanvragen-alimentatieberekening/. Het LBIO maakt voor 50 euro een herberekening en neemt daarbij alle gegevens mee in de berekening.

Als jullie er samen niet uitkomen, kunnen jullie gebruik maken van een mediator. Samen met de mediator komen jullie dan tot een nieuw bedrag. Als dit ook niet lukt, kunnen jullie allebei een advocaat in de arm nemen en de advocaten onderling een beslissing laten nemen.

De laatste optie is dat de betalende ex-partner een herzieningsverzoek indient bij de rechter. Jullie hebben dan allebei een advocaat nodig, maar de rechter zal dan uiteindelijk het nieuwe bedrag vaststellen. Houdt er wel rekening mee dat dit best veel geld kost.

Heeft u vragen over partneralimentatie of heeft u een ander juridisch probleem?  Onze medewerkers helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen voor gratis telefonisch juridisch advies.  Ons telefoonnummer is 010-4130090.

Onze openingstijden zijn als volgt:

Maandag van 13.30 tot 16.30

Dinsdag van 8.30 tot 12.30

Woensdag van 8.30 tot 12.30

Donderdag van 13.30 tot 16.30

Vrijdag van 8.30 tot 12.30