Kan mijn werkgever mij ontslaan wanneer ik een vast contract heb?

RedactieAlgemeen, Arbeidsrecht, Uw recht

Kan mijn werkgever mij ontslaan wanneer ik een vast contract heb?

Een vast contract geeft veel zekerheid, maar als uw werkgever ineens de mededeling doet dat hij de samenwerking niet meer ziet zitten, kan dit toch ruw op uw dak komen. Op dat moment komen verschillende vragen naar boven, waaronder de vraag of uw werkgever u mag ontslaan ondanks dat u een vast contract heeft. In dit artikel zal uiteengezet worden of uw werkgever u mag ontslaan tijdens een vast dienstverband en zo ja, wanneer hij dat kan doen.

Wanneer u een vast contract heeft kan de werkgever u niet zomaar ontslaan. Hij kan dit alleen wanneer hij een geldige reden heeft om u te ontslaan. Hij kan u dus in beginsel niet ontslaan zonder geldige reden. Wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, kan uw werkgever u wel zonder reden ontslaan indien de arbeidsovereenkomst is ingegaan voordat u de AOW-leeftijd heeft bereikt.

De volgende redenen kunnen door uw werkgever gegeven worden om u te mogen ontslaan, indien u de pensioengerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt:

  • Er is een dringende reden voor ontslag, bijvoorbeeld in het geval van diefstal;
  • Een bedrijfseconomische reden, namelijk als het financieel slecht gaat met het bedrijf;
  • U bent langer dan 2 jaar ziek;
  • U bent vaak ziek;
  • U doet uw werk niet goed;
  • U heeft iets heel ergs gedaan of juist niet gedaan;
  • De arbeidsverhouding is verstoord. Dit kan zowel de relatie tussen u en uw werkgever(s) zijn als de relatie tussen u en uw collega(‘s).

Wanneer uw werkgever ontslag voorstelt, waarbij (bijna) altijd een vaststellings- of beëindigingsovereenkomst voor wordt gebruikt, kunt u op meerdere manieren reageren:

  • U kunt deze afwijzen;
  • U kunt onderhandelen over de voorwaarden uit deze vaststellings- of beëindigingsovereenkomst;
  • U kunt akkoord gaan met deze vaststellings- of beëindigingsovereenkomst.

Het is daarbij verstandig om rechtshulp in te schakelen, vooral wanneer u het ontslag wilt aanvechten.

Wanneer u niet akkoord gaat met de overeenkomst of u krijgt geen overeenkomst aangeboden, dan dient de werkgever toestemming te vragen bij het UWV of de kantonrechter, voordat hij u mag ontslaan.

UWV

De werkgever moet toestemming vragen aan het UWV om u te mogen ontslaan, indien het ontslag gaat om de volgende redenen:

  • U bent langer dan 2 jaar ziek; en
  • Het gaat financieel slecht met het bedrijf.

Wanneer uw werkgever ontslag bij het UWV heeft aangevraagd, kunt u binnen 14 dagen een verweerschrift inleveren tegen het ontslag bij het UWV. Het formulier, waarmee u uw verweerschrift kunt schrijven, ontvangt u automatisch van het UWV. Hierin kunt u aangeven waarom u het niet eens bent met het ontslag.

Kantonrechter

De werkgever moet toestemming vragen aan de kantonrechter, indien uw werkgever een andere reden heeft om u te ontslaan. Wanneer uw werkgever ontslag bij de kantonrechter heeft aangevraagd, zult u van de rechtbank te horen krijgen hoe en waar u een verweerschrift kunt inleveren tegen het ontslag.

Nogmaals willen wij benadrukken dat het verstandig is om rechtshulp, zoals een advocaat, in te schakelen wanneer u uw ontslag wilt aanvechten. Wanneer u nog een advocaat zoekt, kunt u de Stichting Rechtswinkel Rotterdam bellen, zodat wij u kunnen doorverwijzen aan één van onze aangesloten advocaten.

Heeft u vragen naar aanleiding van het lezen van dit artikel? U kunt ons bereiken op het volgende telefoonnummer: 010-4130090.