Kan uw werkgever het verrichten van nevenwerkzaamheden verbieden?

RedactieAlgemeen

Als werknemer werkt u een bepaald aantal uren per week. Dat kunnen er 40 of 36 zijn, maar ook 12 of 20. De overige uren bent u vrij. In sommige gevallen wil een werknemer naast zijn eerste baan een eigen onderneming starten of nog een tweede baan erbij nemen. Mag uw werkgever u verbieden bepaalde werkzaamheden te verrichten?

 

Een tweede baan of het drijven van een eigen onderneming worden nevenwerkzaamheden genoemd. Deze kunnen betaald zijn, maar ook onbetaald. Sommige werkgevers vinden het niet fijn dat zijn of haar werknemers nevenwerkzaamheden verrichten, bijvoorbeeld vanwege het risico voor het lekken van bedrijfsgegevens, het risico dat de werknemer door vermoeidheid minder geconcentreerd is of vanwege een mogelijke imagoschade voor het bedrijf.

 

Uw werkgever mag in zo’n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.

Het is echter ook mogelijk dat een verbod op nevenarbeid nooit (schriftelijk) is overeengekomen, maar dat de nevenwerkzaamheden toch niet zijn toegestaan, omdat ze in strijd zijn met het goed werkgeverschap. Dit is bijvoorbeeld wanneer u uw werkgever zal beconcurreren met een eigen bedrijf of u bij een concurrent in dienst treedt.

 

Het niet naleven van het verbod op nevenwerkzaamheden leidt vaak tot een boete die wordt opgelegd, maar soms is de overtreding dermate ernstig dat er ontslag volgt. Het is daarom van belang goed de afspraken in het oog te houden, alvorens aan andere werkzaamheden te beginnen.

Indien u van plan bent naast uw huidige baan andere werkzaamheden te gaan verrichten, kunt u het best met uw werkgever de mogelijkheden bespreken.

Wanneer uw huidige werkgever geen toestemming verleent tot het verrichten van andere werkzaamheden, ligt het aan de specifieke omstandigheden van het geval of u zich daarbij moet neerleggen. Een rechter zal namelijk altijd toetsen of het verbieden van bepaalde werkzaamheden wel redelijk is.

 

Het verrichten van nevenwerkzaamheden zonder toestemming van uw huidige werkgever kan erg vervelende gevolgen hebben. Voorzichtigheid is daarom altijd belangrijk. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, kunt u telefonisch met ons contact opnemen: 010-4130090.