Nieuwe wetgeving over het concurrentiebeding: wat moet u weten?
Een concurrentiebeding staat vaak in arbeidscontracten in Nederland. Het zorgt ervoor dat u na het einde van uw baan niet zomaar bij een concurrent mag gaan werken. Werkgevers gebruiken dit om hun bedrijf te beschermen. Zo willen ze voorkomen dat u belangrijke of geheime informatie meeneemt naar uw nieuwe werk.
Voor werknemers kan dit lastig zijn. Het maakt het moeilijker om snel een nieuwe baan te vinden. De overheid wil daarom het concurrentiebeding aanpassen. Er komt een nieuw wetsvoorstel om de regels moderner en eerlijker te maken. Deze veranderingen zijn belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers. Wat betekent dit voor u als werknemer?
Wat houdt het wetsvoorstel in?
Het wetsvoorstel introduceert strengere regels voor het gebruik van concurrentiebedingen. De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Maximale duur van het concurrentiebeding: Het concurrentiebeding mag voortaan maximaal één jaar gelden na beëindiging van uw arbeidsovereenkomst. Dit voorkomt dat u langdurig beperkt wordt in uw mogelijkheden om ergens anders te werken.
- Motiveringsplicht voor werkgevers: Werkgevers moeten bij alle arbeidsovereenkomsten schriftelijk en specifiek uitleggen waarom een concurrentiebeding noodzakelijk is. Zij moeten aantonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen, zoals bescherming van bedrijfsgeheimen of klantrelaties. Zonder deze onderbouwing is het beding niet geldig. Dit geldt al voor tijdelijke contracten.
- Geografische beperking: Het geografische bereik van het concurrentiebeding moet expliciet worden vastgelegd en mag niet onredelijk breed zijn. Dit betekent dat u niet zomaar wereldwijd of landelijk beperkt kunt worden.
- Verplichte financiële compensatie: Als uw werkgever een beroep doet op het concurrentiebeding, moet hij u financieel compenseren. De voorgestelde vergoeding bedraagt minimaal 50% van uw laatstverdiende maandloon per maand dat het beding geldt. Als het beding bijvoorbeeld voor acht maanden wordt ingeroepen, dan heeft u recht op een vergoeding van vier maanden loon
- Inroeping beding: De werkgever moet een maand voordat de arbeidsovereenkomst eindigt schriftelijk de werknemer op de hoogte stellen of hij de werknemer wil houden aan het concurrentiebeding. Bij deze mededeling moet ook vermeld worden voor hoeveel maanden de werkgever het inroept. Als de werkgever deze melding niet of niet op tijd maakt, dan kan de werkgever geen beroep doen op het beding.
Hoe verandert dit de situatie voor u?
Voor veel werknemers betekent dit wetsvoorstel een verbetering van hun rechtspositie. Op dit moment kunnen werkgevers nog vrij gemakkelijk een concurrentiebeding opnemen in een contract. Vaak gebeurt dat zonder duidelijke uitleg of vergoeding. Dit kan u beperken in uw mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden, vooral binnen dezelfde sector.Met de nieuwe regels wordt dat lastiger voor werkgevers. Zij moeten duidelijk aangeven waarom het beding nodig is. Daarbij moeten zij ook rekening houden met de gevolgen voor u. Daarnaast komt er een verplichte vergoeding. Dit geeft u meer financiële zekerheid als u toch aan het beding vastzit.
Ook mag een concurrentiebeding straks maximaal één jaar duren. Zo wordt voorkomen dat u te lang aan beperkende voorwaarden vastzit. Dit is vooral gunstig als u snel weer aan het werk wilt na het einde van uw dienstverband.
Wat kunt u nu doen?
Hoewel het wetsvoorstel nog niet is ingevoerd, kan het verstandig zijn om alvast voorbereid te zijn op de gevolgen. Als het wetsvoorstel doorgaat, hoeven bestaande concurrentiebedingen niet aangepast te worden aan de nieuwe eisen. Wel moet de werkgever de werknemer schriftelijk laten weten of hij het concurrentiebeding wil inroepen, en voor hoeveel maanden dit zal gelden. Ook moet de bijbehorende vergoeding worden uitbetaald.