Ontslag op staande voet: do’s en don’ts

RedactieAlgemeen

Ontslag op staande voet is de meest ingrijpende vorm van ontslag. U wordt namelijk per direct ontslagen en ontvangt per direct geen loon meer. Blijft het ontslag in stand, dan heeft u geen recht op WW-uitkering. Hieronder leest u wanneer uw werkgever u op staande voet mag ontslaan en worden er een aantal tips gegeven over hoe u het best kunt handelen in een dergelijke situatie.

Geldige reden voor ontslag
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een dringende reden heeft. Uw gedrag of handelen moet de oorzaak zijn van deze reden. Daarnaast moet de werkgever dit kunnen aantonen. Zodra de werkgever op de hoogte is van de dringende reden, moet hij u direct ontslaan. Hij mag daar niet een week mee wachten, tenzij een onderzoek naar de ontslagreden noodzakelijk is en er tijd nodig is om bewijs te verzamelen. U kunt dan op non-actief worden gesteld.

Redenen voor ontslag op staande voet zijn ernstige misdragingen op het werk. Dit is het geval bij bijvoorbeeld:

  • diefstal, verduistering, bedrog
  • geweld, beledigen, bedreigen
  • ernstige onbekwaamheid om het werk uit te voeren
  • het weigeren van een bevel of opdracht van de werkgever
  • misleiding tijdens de sollicitatieprocedure

Niet eens met ontslag? Onderteken niets
Als u op staande voet ontslagen wordt, heeft de werkgever meestal niet meer het beste met u voor. Onderteken daarom niets voordat u juridisch advies hebt ingewonnen. Verstandig is om te vragen of u een kopie kunt krijgen van het document. U loopt namelijk het risico uw rechten te verspelen als u ergens mee akkoord gaat. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op uitkering. Dus: niets tekenen voor u van goed advies bent voorzien.

Blijf niet stil zitten
Kom direct in actie en vertel uw werkgever dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Doe dit met een aangetekende brief. Geef in deze brief ook aan dat u beschikbaar bent om te werken als uw werkgever u hiervoor oproept en dat u aanspraak maakt op uw salaris. Daarnaast doet u er goed aan om snel te reageren om duidelijkheid te krijgen over de situatie. Hiermee versterkt u uw onderhandelingspositie.

Vraag juridisch advies
Het is vaak verstandig om direct een jurist in te schakelen om de brief te schrijven. Niet alleen staat u sterker maar u heeft bovendien de juiste hulp als het tot een procedure mocht komen. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. U heeft namelijk maar twee maanden de tijd om een juridische procedure bij de kantonrechter op te starten. Daarna heeft u geen juridische mogelijkheden meer om het ontslag aan te vechten. Wacht dus niet te lang!