Een vertraagde of geannuleerde vlucht kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er binnen de EU regels die bepalen wanneer je recht hebt op compensatie. In dit artikel leggen we uit wat je rechten zijn en hoe je een vergoeding kunt aanvragen.
Wanneer heb je recht op compensatie?
Volgens EU-Verordening 261/2004 heb je recht op compensatie als je vlucht vertrekt vanuit de EU of aankomt in de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij en de vertraging of annulering niet te wijten is aan ‘buitengewone omstandigheden’ zoals extreem weer of stakingen van de luchtverkeersleiding. Daarnaast moet de vertraging minimaal drie uur bedragen bij aankomst. Een annulering moet minder dan veertien dagen voor vertrek zijn meegedeeld.
Hoeveel compensatie kun je krijgen?
De hoogte van de compensatie hangt af van de afstand van je vlucht en de duur van de vertraging. Voor vluchten tot 1.500 kilometer kun je een vergoeding van 250 euro ontvangen, terwijl je bij vluchten binnen de EU van meer dan 1.500 kilometer en andere vluchten tussen 1.500 en 3.500 kilometer recht hebt op 400 euro. Bij vluchten van meer dan 3.500 kilometer kan dit oplopen tot 600 euro. Wanneer de vertraging tussen de drie en vier uur ligt, kan de vergoeding gehalveerd worden. Daarnaast heb je recht op verzorging zoals eten, drinken en eventueel een hotelovernachting als je langdurig moet wachten.
Hoe vraag je compensatie aan?
Vraag om schriftelijke uitleg van de luchtvaartmaatschappij over de reden van de vertraging of annulering en bewaar je instapkaart en boekingsbevestiging als bewijs. Dien vervolgens een claim in bij de luchtvaartmaatschappij, bij voorkeur schriftelijk of via hun online formulier. Mocht je claim worden afgewezen, dan kun je een klacht indienen bij de nationale toezichthouder of juridische stappen ondernemen.
Er zijn verschillende bedrijven die consumenten helpen bij het claimen van compensatie. Deze bedrijven nemen de claimprocedure uit handen en werken vaak op basis van no cure, no pay, waarbij ze alleen een vergoeding vragen als de claim succesvol is. Dit kan een uitkomst zijn als je geen tijd of zin hebt om zelf de claimprocedure te doorlopen.
Uitzonderingen en bijzondere gevallen
Soms geldt er geen recht op compensatie, bijvoorbeeld bij natuurrampen, politiek instabiele situaties of stakingen die buiten de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij vallen. Ook vluchten die buiten de EU-regelgeving vallen, zoals die met een niet-Europese maatschappij die buiten de EU vertrekt, kunnen buiten de compensatieregels vallen. In dat geval ben je afhankelijk van de regelgeving van het land van vertrek en de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij zelf. Sommige maatschappijen hanteren hun eigen compensatieregelingen, dus het is altijd verstandig om hun beleid te controleren.
Conclusie
Wanneer je vlucht vertraagt of geannuleerd wordt, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Binnen de EU kun je vaak aanspraak maken op compensatie, mits er geen sprake is van overmacht. Zorg ervoor dat je altijd je vluchtgegevens bewaart en op tijd een claim indient.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? De Rechtswinkel Rotterdam is telefonisch bereikbaar op maandag en donderdag om 13:30-17:30 en op dinsdag, woensdag en vrijdag om 8:30-12:30.