Wie draagt de kosten van onderhoud bij een huurwoning: uw verhuurder of uzelf?

RedactieAlgemeen

Het gebeurt iedereen wel eens een keer; een lekkage, of een trapleuning die afbreekt. Maar wie moet dan opdraaien voor de schade? Misschien voelt u zich gehouden de kosten op u te nemen wanneer de verhuurder betaling of reparatie weigert, maar dit is niet in alle gevallen de bedoeling. De verhuurder is in beginsel namelijk verantwoordelijk voor al het grote onderhoud en alle grote schade.

 

Welke schade moet ik zelf dragen?

 

Alle kosten die zijn verbonden aan het dagelijkse onderhoud van de huurwoning. Denk hierbij aan kosten voor het opvullen van gaatjes of leertjes van de kraan vernieuwen. Aangezien dergelijk onderhoud vaak vrij klein en niet ingrijpend is, behoort dit voor de rekening van de huurder te komen. Het is uiteraard onwenselijk als een huurder voor iedere iets loszittende trapleuning de verhuurder moet bellen zodat hij de verantwoording op zich kan nemen.

 

Welke schade moet de verhuurder dragen?

 

Alle andere schade is in beginsel voor de verhuurder. Dit kan alles zijn wat uw huurgenot belemmert. Denk aan lekkages, onvoldoende ventilatie, grote gaten in het plafond of andere significante schade.

Als er vanuit uw woning schade wordt toegebracht aan een andere huurwoning, zoals een lekkage bij uw onderburen, dan is uw verhuurder in beginsel ook aansprakelijk. Uw verhuurder moet dit dan met de eigenaar van de andere woning bespreken en communiceren, maar u bent in beginsel niet zelf schadeplichtig.

 

Wat kunt u doen bij dergelijke gebreken?

 

Allereerst is het zaak om een dergelijk gebrek meteen aan uw verhuurder te melden. Dan kan de verhuurder er meteen mee aan de slag. Het is handig om foto’s mee te sturen als bewijs. Weigert de verhuurder medewerking of een vergoeding? Dan kunt u de huurcommissie om huurverlaging vragen in het geval van een sociale huurwoning. Indien u een woning heeft in de vrije sector kunt u de rechter vragen om uw huurprijs te verlagen wegens verminderd woongenot.