Zzp’er of werknemer?

RedactieArbeidsrecht

In Rotterdam ontkomt u er niet aan: maaltijdbezorgers die de hele stad rondfietsen om maaltijden te bezorgen. Grote vraag bij deze maaltijdbezorgers is of zij nou werknemer zijn of zzp’er. Het standpunt van Deliveroo is duidelijk: het zijn zzp’ers. Dit standpunt is ook te begrijpen: als werkgever hebt u veel minder plichten. Zo hoeft hij geen loon door te betalen als een bezorger ziek is of als er geen werk is. Veel vakbonden zijn van mening dat dit een schijnconstructie is: deze maaltijdbezorgers zijn helemaal geen zzp’ers, dat kan Deliveroo wel mooi in het contract zetten maar in de praktijk zijn het gewoon werknemers.

Het belang van de vraag of u een werknemer bent of een zzp’er is belangrijk. Als u werknemer bent hebt u volgens de wet veel meer rechten en heeft uw baas veel meer verplichtingen. Zo moet hij u doorbetalen als er geen werk is of als u ziek bent.

Wanneer arbeidsovereenkomst?
Er zijn uit de wet 4 voorwaarden te halen waar aan voldaan moet zijn wil er sprake zijn van een arbeidsovereenkomst:
 Er moet een verplichting zijn om arbeid te verrichten
 Er moet een verplichting zijn om loon uit te betalen
 De arbeid moet in dienst van de werkgever verricht worden
 De arbeid moet gedurende enige tijd verricht worden.
De eerste twee voorwaarden spreken voor zichzelf. De laatste voorwaarde stelt in de praktijk niets voor: zelfs als u maar 1 dag arbeid zou verrichten zou dat al voldoende zijn. Waar de meeste problemen ontstaan is bij de derde voorwaarde. De werkgever moet zeggenschap hebben over hoe u uw werk verricht. Dit komt vaak neer op dat hij bijvoorbeeld bepaald wanneer u moet werken, op welke manier u dat werk moet verrichten, wat de regels zijn voor het aanvragen van verlof etc. Als u helemaal vrij bent om dit zelf te bepalen heeft de werkgever dus geen zeggenschap over hoe u uw werk doet. Dan zal er geen sprake zijn van een arbeidsovereenkomst.

Alleen maar boven een contract zetten dat het een arbeidsovereenkomst is zal dus niet genoeg zijn: er moet ook daadwerkelijk aan de hierboven genoemde 4 voorwaarden voldaan moeten zijn.

Bij de beoordeling vond de rechter het ook altijd belangrijk wat de intentie was toen het contract gesloten werd: hadden de werkgever en de werknemer de bedoeling om een arbeidsovereenkomst te sluiten? Of bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht? Nu is er een arrest geweest van de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, die hier een einde aan maakt.

Hoge Raad geeft duidelijkheid
Op 6 november heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de bedoeling van partijen geen rol speelt bij de beantwoording van de vraag of een contract een arbeidsovereenkomst is of niet. Dus zelfs als Deliveroo en een maaltijdbezorger de intentie hadden om een overeenkomst van opdracht te sluiten en geen arbeidsovereenkomst, kan er alsnog sprake zijn van een arbeidsovereenkomst: namelijk als aan de vier voorwaarden (arbeid, loon, gezag en enige tijd) is voldaan.

Indien u nog vragen heeft na het lezen van dit artikel, kunt u ons bereiken onder het volgende telefoonnummer: 0104130090.
.