Vlucht vertraagd of geannuleerd, wat nu?

RedactieAlgemeen

Een reis brengt vaak de nodige stress met zich mee. Nog vervelender zou het zijn als uw vlucht complicaties heeft. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat uw vlucht is vertraagd of zelfs helemaal wordt geannuleerd. Wat zijn dan uw mogelijkheden?

Uw vlucht heeft vertraging

Indien u vanuit een Europees land vliegt of naar een Europees land vliegt met een Europese vliegmaatschappij, zijn de Europese regels van toepassing. In verschillende situaties heeft u recht op een vergoeding.

Bij een vertraagde vlucht zijn meerdere gevallen te onderscheiden.

Indien uw vlucht meer dan drie uur vertraagd is verschilt het per vlucht hoe hoog uw vergoeding zal zijn. Dit is afhankelijk van de afstand van de vlucht. Indien de vlucht tot 1500 kilometer zou zijn, heeft u recht op een vergoeding van 250 euro. Zou de vlucht meer dan 1500 kilometer zijn en daarnaast ook binnen de Europese Unie, dan heeft u recht op een vergoeding van 400 euro. Ook heeft u recht op een vergoeding van 400 euro mits het gaat om een vlucht buiten de Europese Unie met een afstand van 1500 tot 3500 kilometer. Is er sprake van een vlucht van meer dan 3500 kilometer dan heeft u recht op een vergoeding van 600 euro. Echter, als er in het laatste geval sprake is van een vertraging die niet langer is dan vier uur, dan heeft u recht op een vergoeding van 300 euro.

Komt het geval voor dat uw vlucht meer dan vijf uur is vertraagd, ook dan heeft u recht op vergoeding. U beschikt dan over de mogelijkheid om te kiezen. Ten eerste kunt u het geld van uw vliegticket terugkrijgen. Ten tweede kunt u kiezen voor een vervangende vlucht. In dat geval zal de luchtvaartmaatschappij u een soort vlucht geven die identiek is aan de vlucht die u boekte. Hierbij mogen geen extra kosten gerekend worden.

Naast de kosten voor de vlucht zelf is het ook aan de vliegmaatschappij om te zorgen voor eten en drinken, een hotel, vervoer tussen luchthaven en hotel en een vergoeding voor twee telefoongesprekken.

Uw vlucht is geannuleerd

Ook in het geval van een geannuleerde vlucht heeft u verschillende mogelijkheden. Indien uw Europese vlucht minder dan veertien dagen voor vertrek wordt geannuleerd, heeft u de keuze tussen een vervangende vlucht of uw geld terug. In principe heeft u dan dezelfde mogelijkheden die u zou hebben als er sprake is van een vlucht die meer dan vijf uur vertraagd is. Er is dan echter geen sprake van extra kosten.