Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?

RedactieAlgemeen, Huur- en woonrecht, Uw recht

Huurtoeslag is een subsidie die u van de gemeente krijgt, voor een deel van uw huur. U betaalt dan uiteindelijk zelf minder huur door de subsidie. Sommige mensen komen in aanraking voor huurtoeslag maar niet iedereen. Slechts wanneer u onder een bepaald inkomen zit kan het zijn dat u recht heeft op huurtoeslag. Echter zijn er wel een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. U mag niet te veel verdienen maar de huur mag ook weer niet te laag zijn. In dit artikel worden de voorwaarden voor huurtoeslag uitgewerkt en kunt u lezen hoe u de huurtoeslag kunt aanvragen.

Voorwaarden huurtoeslag:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een huurovereenkomst.
  • U staat bij de gemeente ingeschreven op het woonadres waar u huurtoeslag voor zou willen ontvangen.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of u bent op andere manieren legaal in Nederland.
  • Uw inkomen is niet te hoog.
  • Uw huur is niet te hoog.
  • U heeft een zelfstandige woonruimte.
  • U mag niet te veel verdienen.

Hoogte huur:

Uw huur mag niet te hoog zijn. In 2023 mag uw huur niet hoger zijn dan 808,06 euro. Bent u jonger dan 23 jaar, dan mag de huur niet hoger zijn dan 452,20 euro. Hierop bestaat echter wel één uitzondering. Dit is wanneer u een kind heeft. Bent u jonger dan 23 jaar en heeft u een kind dan mag uw huur niet hoger zijn dan 808,06 euro.

Zelfstandige woonruimte:

Een zelfstandige woonruimte moet de onderstaande 4 eigenschappen bezitten:

  1. Een eigen woon/slaapkamer.
  2. Een eigen keuken met aanrecht.
  3. Een eigen wc.
  4. Een eigen toegangsdeur. Deze moet van binnen en van buiten op slot kunnen.

Spaargeld:

Uw vermogen mag niet te hoog zijn, zoals spaargeld. Het maximale bedrag dat u aan spaargeld mag hebben is 33.748 euro. Wanneer u een partner heeft, mag het vermogen samen niet hoger zijn dan 67.496 euro.

Een gedeelde etage of onvrije etage:

Huurt u een deel of etage van een woning en deelt u de voordeur, de gang, het trappenhuis of de lift met andere bewoners? En voldoet u ook aan de 4 bovenstaande voorwaarden? Dan wordt uw woningruimte gezien als een zelfstandige huurwoning en kunt u huurtoeslag krijgen. Ook moet u nog wel voldoen aan de andere voorwaarden voor huurtoeslag, zoals een bepaald inkomen. Let hier dus ook op.

Een gesplitste woning op 1 huisnummer:

Een gesplitste woning die oorspronkelijk 1 woning was, maar die nu verhuurd wordt als meerdere zelfstandige woningen. Het is mogelijk om voor uw eigen woningruimte huurtoeslag te krijgen. Let bij het aanvragen van huurtoeslag goed op dat uw gemeente de woonruimtes apart meetelt. Soms kan het zo zijn dat het niet duidelijk is bij de gemeente dat er meerdere woonruimtes zijn en kan het voorkomen dat de gemeente alle bewoners meerekent voor de huurtoeslag waardoor u onterecht geen huurtoeslag ontvangt.

Een woonwagen:

Een woonwagen wordt gezien als een zelfstandige woonruimte en kan dus huurtoeslag krijgen. De woonwagen heeft geen eigen aandrijving maar wel een erkende standplaats. De huur wordt berekend door de huur van de standplaats bij de kale huurprijs op te tellen.

Een woonboot of waterwoning:

Voor een woonboot of waterwoning is het niet mogelijk huurtoeslag te ontvangen. Dit komt omdat de woonboot of waterwoning niet als een zelfstandige woonruimte wordt gezien.

Een recreatiewoning of vakantiehuis:

In beginsel krijgt u bij een recreatiewoning of vakantiehuis geen huurtoeslag. Woont u permanent in uw vakantiehuis of recreatiewoning, dan is het wel mogelijk huurtoeslag te ontvangen.

Een studentencomplex:

Meestal kunnen studenten die in een studentencomplex wonen geen huurtoeslag ontvangen. Hierop geldt één uitzondering. Wanneer een woning voor 1 juli 1997 is aangewezen voor huurtoeslag, is het wel mogelijk huurtoeslag te ontvangen.

Een begeleide woning of groepswoning voor ouderen:

Wanneer u woont in een zelfstandige woonruimte, is het mogelijk huurtoeslag te ontvangen.

Een woonkeet of loods:

Het is niet mogelijk om huurtoeslag te ontvangen wanneer u woont in een woonkeet of loods.

Waar kunt u huurtoeslag aanvragen:

U kunt de huurtoeslag aanvragen op belastingdienst.nl. Vervolgens moet u inloggen via ‘inloggen op mijn toeslagen’ met uw Digi D. Huurtoeslag wordt nooit automatisch overgemaakt, dit moet u altijd aanvragen.